Zaman Sığınağı çağdaş edebiyatın zirvesi. Nostaljiyi bir "ilaç" olarak sunup, doz aşımıyla bir "zehre" dönüştürüyor. Kitap, sadece geçmişe duyulan özlemi değil, geleceğin yok oluşunu da anlatıyor. Farklı bir distopya sunuyor.
Metni bir kaç boyuttan değerlendirdum
Öncelikle kitabı diğer distopyalardan ayıran en büyük fark; baskının tankla tüfekle değil, "mutlu anılarla" gelmesi. Gaustine, başlangıçta Alzheimer hastaları için geçmişi dekore ederek masum bir "klinik" kurar. Ancak olaylar öyle bir noktaya evrilir ki, bütün bir Avrupa kıtası hangi "on yıla" döneceğini oylamaya başlar. Gospodinov burada çok sert bir yorum yapıyor: Geleceği hayal edemeyen toplumlar, geçmişi bir sığınak sanıp içine hapsolurlar.
Romanın en gizemli karakteri Gaustine, klasik bir kahraman değildir. Gospodinov’un alter egosu da diyebileceğimiz baş karakter kendi yalnızlığını ve geçmiş takıntısını yansıtıyor. Gaustine her zaman "başka bir yerdedir" ve her zaman geçmiştedir. Onun karakterini farklı kılan, zamandan muaf olmasıdır; o bir insan değil, tarihin içinde dolaşan bir bilinçtir.
Kitaptaki olayları özgün kılan en önemli nokta ise nostaljinin aslında bir hafıza kaybı olduğunu hatırlatmasıdır. Ülkeler hangi yıla döneceklerini tartışırken, o yılların acılarını (savaşlar, kıtlıklar, baskılar vb.) görmezden gelip sadece estetiğine (mobilyalarına, şarkılarına, kokularına vb.) odaklanırlar. Bu, tarihin bir tema parka dönüştürülmesidir. Gospodinov, "geçmişin yeniden canlandırılmasının", aslında geleceğin öldürülmesi olduğunu savunuyor.
Roman ilerledikçe, anlatıcının zihni de tıpkı bir Alzheimer hastası gibi parçalanmaya başlar. Cümleler kısalır, sahneler birbirine karışır. Bu teknik, okuyucuya şunu hissettirir: Eğer dünya geçmişe sığınmaya karar verirse, "şimdi"yi tutacak bir dil kalmaz.
Gospodinov bize şu acı gerçeği fısıldar: Geçmiş, içine girip saklanabileceğiniz bir ev değil, sadece bir müzedir. Eğer müzenin içinde yaşamaya kalkarsanız, oksijeniniz biter. Zaman Sığınağı, nostaljinin bizi iyileştiren bir merhem değil, bizi bugünden koparan bir "uyuşturucu" olduğunu kanıtlamaya çalışan harika bir kitap. Severek ve hayranlıkla okudum.