2026 5. kitabı
Farklı bir okuma oldu Süleyman'ın Şarkısı, zira genellikle Afro-Amerikan anlatıda topyekün bir topluluğun karşılaştığı ötekileştirmeyi okurduk, buradaki hikaye ise oldukça kişisel, kimliğini arayan genç bir siyahi erkek olan Milkman Dead'in, namıdiğer Sütçü'nün köklerini bulma hikayesi. Kadim söylenceler ve kutsal kitaba dair bilgece anıştırmalarla da bu kendini bulma arayışı desteklenmiş. Cehalet, adaletsizlik ve ayrımcılığın sonuçlarının bir kanıtı Sütçü... Tek taraflı bir bakış açısından ziyade Morrison, Afro-Amerikalılar’ın kölelik ve sonrası süreçte yaşadıkları sorunlara odaklanırken kendi kültürünü de eleştiriyor, siyahilerin arasındaki sınıf farklılıklarına da dikkat çekiyor. Kitap, karakterler üzerinden ilerliyor ve eleştirebileceğim tek nokta diğer karakterlerin hikayelerinin belirsizliği ve çok derinlikli işlenmemiş olması. Bunun dışında yazarın öykü anlatma yeteneği, Sütçü'nün yaşadığı toplum tarafından engellenen kültür ve tarih arayışının dokunaklı anlatımını çok sevdim. Roman, Toni Morrison'a Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü ve Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi ve Enstitüsü Ödülü kazandırmış. Ben seneler önce Sevilen romanını okumuştum ama çok sevmediğimi hatırlıyorum, uzun yıllardır da okumak için bir girişimde bulunmamıştım. Fakat bir kaç gündür roman aklıma düşünce okumak istedim, iyi etmişim. Bu tarz anlatılardan hoşlanıyorsanız tavsiye ederim.
Süleyman'ın ŞarkısıToni Morrison · Simavi Yayınları · 1992254 okunma