Puan vermedi·325 syf.····Okunma: 19 Ocak 2026 13:40 “Algernon’a Çiçekler”, okura kolay açılan bir kitap değil. Özellikle başlangıçta Charlie’nin yazım hataları, dildeki bozukluklar ve bilinç akışındaki dağınıklık okuma sürecini oldukça zorlaştırıyor. Sayfalar ağır ilerliyor; hatta bu bilinçli tercihin bir huzursuzluk, bir sıkışma hissi oluşturduğu söylenebilir. Ancak tam da bu noktada kitap, bizi Charlie’nin zihnine davet ediyor. Okur olarak rahatsız olmamız, Charlie’nin dünyasına bir adım yaklaşmamız anlamına geliyor.
Ameliyat sonrası Charlie’nin zihinsel gelişimiyle birlikte dilin açılması, cümlelerin derinleşmesi ve düşüncelerin katmanlanması kitabın en çarpıcı yönlerinden biri. Fakat burada asıl mesele zekânın artması değil; farkındalığın artması. Charlie artık yalnızca daha akıllı değil, daha incinmiş, daha yalnız ve daha çok düşünen biri hâline geliyor.
Kitap, “zekâ” kavramını idealize etmek yerine sorguluyor. Zihinsel engelli olduğu dönemde alay edilen Charlie, zeki olduğunda da dışlanıyor. İnsanların sevgisinin ne kadar koşullu olduğunu, kabulün ne kadar kırılgan bir zeminde durduğunu görüyoruz. Hatta Charlie’nin annesiyle olan ilişkisi, bu acı gerçeğin en sert yansıması: İyi niyetle yapılan ama derin yaralar açan kararlar, sevginin bile bazen ne kadar korkuyla şekillendiğini gösteriyor.
Sonuç olarak “Algernon’a Çiçekler”;
zekâ, empati, insan onuru ve yalnızlık üzerine derin bir roman. Zor başlıyor ama bıraktığı etki çok uzun sürüyor. Bitirdiğinizde kendinize şu soruyu sormadan edemiyorsunuz:
İnsanları gerçekten ne kadar anlıyor, ne kadar kabul ediyoruz?