Ah canım Şehnaz… Keşke sarılabilsem sana, duygularının acılarını sarabilsem artık her şey geçti bitti diye…
Ayfer Tunç’un yine duygudan duyguya sürüklediği, gerçek hayattan koparıp kitaptaki hayatı yaşatan muhteşem bir romanı.
Şehnaz, annesi, anneannesi ve anneannesinin annesi Esme… Acılarla dolu kadınlar hikâyesi Annemin Uyurgezer Geceleri.
Evli ve kendinden yaşça oldukça büyük E.’ye aşık (olduğunu düşünen) Şehnaz’ın annesinin uyurgezer olduğunu fark etmesiyle bambaşka yerlere savrulan, gerçeklerin bir bir ortaya çıkmasıyla yaşanan travmaların kuşaktan kuşağa aktarıldığı bir hayat.
Kendinden emin, herkesi kendine hayran bıraktıran egoist E. ; özgüvenli, duruşuyla insanların hayran olduğu eşi Eyşan ve hikâyenin kötü kişisi canım Şehnaz. Kitap boyunca Eyşan biliyor mu acaba, sorusunun cevabı E.’nin cenazesinde gizli. Şehnaz ve ailesindeki kadınların acılı hayatlarını net bir şekilde okuyup hissedebiliyoruz ama Eyşan neler yaşadı acaba bu otuz yıl boyunca?
Kitap dolusu duyguyu satırlara dökebilmek benim için çok zor. Psikolojik tahliller çok kuvvetli. Her karakterin hayatı ayrı ayrı incelenmeli. Ayfer Tunç’un kaleminden dökülen bu muhteşem eser kesinlikle okunmalı.