İbn Haldun’un Mukaddime adlı eseri, yalnızca kendi döneminin değil, dünya düşünce tarihinin de en özgün ve etkili metinlerinden biridir. İlk kez 1377 yılında kaleme alınan bu eser, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, ekonomi ve kültür alanlarını bir araya getirerek toplumların işleyişini bilimsel bir bakış açısıyla ele alır. Mukaddime, İbn Haldun’un daha geniş tarih çalışması olan Kitâbu’l-İber’in giriş bölümü olmasına rağmen, içerdiği fikirlerin derinliği sayesinde başlı başına bir klasik haline gelmiştir.Eserde İbn Haldun, tarihin yalnızca olayların kronolojik aktarımı olmadığını savunur. Ona göre tarih, toplumların yapısını, ekonomik ilişkilerini, inançlarını ve siyasal düzenlerini anlamayı gerektiren bir bilimdir. Bu yaklaşım, onu modern tarihçilik ve sosyolojinin öncülerinden biri haline getirir. İbn Haldun, tarih yazımında eleştirel düşünmenin önemini vurgular ve rivayetlerin akıl ve mantık süzgecinden geçirilmesi gerektiğini belirtir.
Mukaddime’nin merkezinde yer alan en önemli kavramlardan biri asabiyettir. İbn Haldun, asabiyeti toplulukları bir arada tutan sosyal dayanışma ve birlik duygusu olarak tanımlar. Ona göre devletler, güçlü bir asabiyet sayesinde kurulur; zamanla refah ve lüks arttıkça bu dayanışma zayıflar ve devletler çöküş sürecine girer. Bu döngüsel tarih anlayışı, siyasi yapıların yükseliş ve çöküşünü açıklamada son derece çarpıcıdır.Eserde ayrıca ekonomi, emek ve üretim ilişkilerine dair dikkat çekici tespitler yer alır. İbn Haldun, emeğin değer yaratmadaki rolünü vurgulayarak, modern iktisat teorilerine yakın fikirler ortaya koyar. Vergilerin aşırı artmasının üretimi ve devlet gelirlerini düşüreceğini savunması, onun ne kadar ileri görüşlü bir düşünür olduğunu gösterir.
Sonuç olarak Mukaddime, sadece geçmişi anlamaya yönelik bir eser değil, aynı zamanda toplumların nasıl işlediğini açıklayan evrensel bir düşünce sistemidir. İbn Haldun, gözleme dayalı ve nedensellik temelli yaklaşımıyla sosyal bilimlerin temellerini atmış; çağını aşan fikirleriyle günümüzde de geçerliliğini koruyan bir eser ortaya koymuştur. Mukaddime, tarih, sosyoloji ve siyasetle ilgilenen herkes için vazgeçilmez bir başvuru kaynağıdır.Mukaddime, tarih, sosyoloji, siyaset ve felsefeye ilgi duyan herkes tarafından okunabilir. İbn Haldun’un toplumların yükseliş ve çöküşünü neden–sonuç ilişkisiyle açıklaması, okuyucuya eleştirel düşünme becerisi kazandırır. Bu eser, insanı ve toplumu daha iyi anlamak isteyenler için hâlâ yol gösterici olduğu için okunmalıdır.