Akran zorbalığı, ötekilestirme üzerine harika bir eser
2026 3. kitabı
#okudumbitti Merhaba kitap dostlarım.@beyazbalinayayinlari'ndan harika bir eserle geldim.Toplumumuzda giderek artan akran zorbalığı,şiddet,toplumsal dışlanma,ötekileştirme vb. durumlara dikkat çekmek,farkındalık kazandırmak için gerçekten önerilecek bir eser. #yüzelbiseninsırrı Yazarın kendi yaşadığı bir durumdan etkilenerek kaleme aldığı bu eser,insanın yüreğine dokunuyor. Yazar bu hikâyeyi akran zorbalığına uğrayan bir arkadaşına özür dileme mahiyetinde yazmıştır,bu haksızlığı görüp de ses çıkarmaması yazarı oldukça üzmüştür ve vicdan borcu olarak bu hikâyeyi kaleme almıştır.Eseri okurken hangi karakterin yazarı temsil ettiğini de fark ediyorsunuz zaten. Hikâyemizin kahramanı sınıf arkadaşları tarafından ismi ve görünüşü dolayısıyla sürekli alay edilen, annesini kaybetmiş,babası ve erkek kardeşiyle yaşayan,çekingen,yoksul bir kız çocuğu olan Wanda Petronski'dir. Wanda okula her gün aynı kıyafetle gelir,temiz ama eski ve ütüsüz mavi bir elbisedir bu.Aynı zamanda arkadaşlarına sürekli evinde yüz elbisesi olduğunu vurgulayıp durur.Wanda'nın sürekli eski elbiseyle okula gitmesi özellikle okulun popüler kızlarından biri olan Peggy ve arkadaşı Maddie'nin onunla alay etmelerine neden olur. Maddie aslında yaptığı davranışlardan dolayı rahatsızdır,fakat kendi yoksulluğunu saklamak için susup Peggy'e uyar.Fakat bir gün Wanda okula gelmeyi bırakır ve babasının okula yazdığı mektupla şehir değiştirdikleri,yeni bir okula başladığı haberini alırlar. Bu durum Peggy ve Maddie'yi nasıl etkileyecek?Wanda'nın yüz elbisesinin sırrı aslında ne?Akran zorbalığı empati ile yer değiştirirse sonuç ne olur?Hepsinin cevabı kitapta. Çocuklara akran zorbalığının zararlarını,empatiyi, hatalardan ders almayı,pişmanlığı,merhameti, özeleştiri yapabilmeyi, özür dilemeyi anlatan eser değerler eğitiminde de her eğitimcinin ve ebeveynlerin ilgisini çekecektir. Her ne kadar vicdan azabı çekilse de bazı hataların bu dünyada gerçekten telafisi yok. Karakterlerin psikolojik derinlikleri özellikle anlatıcı Maddie'nin içsel sorgulamaları ile okuyucuya sezdirilmiş. Kesinlikle bir egitimci olarak 9 yaş üzeri çocuklara ve yetişkinlere tavsiye ederim. @beyazbalinayayinlari #beyazbalinayayinlari
Yüz Elbisenin SırrıEleanor Estes · Beyaz Balina Yayınları · 2017328 okunma