2026 11. kitabı
YAPAY ZEKA . Bugün, çocuklara ve genç okurlara geleceğin dünyasını anlatan #yapayzeka ile sizlerleyim. Yapay zekâyı soğuk, uzak ve karmaşık bir yapıda değil; onu günlük hayatın içine yerleştirerek, çocukların anlayabileceği bir sadelikle ele alan bir okuma bu. İlk icatlardan başlayarak günümüze, hatta ilerisi için düşünülen planlara kadar bir anlatım mevcut. Teknolojik yenilikler ilerledikçe yayılma süresinin kısalması gibi yapay zeka ile güvende kalmaya dair bilgiler... Mekanik Türk isimli, insanlarla satranç oynayabilen ve içinde çok başarılı bir satranç oyuncusunun gizlendiği makineden, günümüz çapında elimizdeki telefonlar ya da bilgisayar başında dünyanın öbür ucundan biriyle oynanan zamanlara! 1920'de oyun yazarı Karel Capek tarafından hayatımıza giren " robot " kelimesi, Isaac Asimov'un yazdığı bilim kurgu öyküleri ile popülerleşti. Artık yalnızca filmler ve kitaplarda yer almıyor robotlar, hayatımızın her alanında bizimleler. Kâh arkadaşlık yapıp sohbet ediyoruz, kâh evimizi süpürüp kahvemizi yapıyorlar. Yapay zeka için gerekli algoritmadan veri girişlerine, içindeki çiplerden harcadığı su ve enerji miktarına kadar bilgilerin mevcut olduğu kitapta, tüm bunlar ders anlatır gibi değil, eğlendirici sorular eşliğinde ve örneklerle sunuluyor. Hele bir karşılaştırma var ki, insan zekası ve yapay zeka arası fark! Unutmayalım ki, yapay zekanın insan gibi duyuları yok ve bu belki de en önemli şey bizler için. Böylece, “yapay zekâ nedir?” sorusunun cevabını alırken, “insan olmak ne demektir?”, “teknoloji bize nasıl yardımcı olabilir?”, “gelecekte bizi neler bekliyor?” gibi sorular üzerine düşünmeye başlıyoruz. Böyle anlatınca korkuya mahal vermek istemem. Soru sormayı teşvik eden, umut veren ve düşünmeye sevk eden bir kitap. Çocuk okurlar için teknolojiyle korku ilişkisi kurmak yerine, bilinçli ve sorumlu bir ilişki kurmayı öğreten, doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştıran bir araç olduğunu vurgulayan bir okuma. Üstelik çizimler ile de ilgiyi canlı tutacak görseller mevcut. Tüm bunlar sonucunda da, yapay zekayı doğru kullanmak_faydalanmak yanında hayal kurmaya, düşünmeye ve cesaretli olmaya yönelten satırlar. Robotlara, yapay zekaya ilgi duymayan çocuk zannımca. Hadi! Onları kitaplara çekmek için, işte bu okuma bir harika. Hem sevecekleri bir konu hemde okuma. Keyifle. .
Yapay ZekaAyşegül İldeniz · Doğan Çocuk Yayınları · 20254 okunma