2026 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 20:06
İlk tarihi roman. Kitabın başında çok fazla tarihi bilgiye boğuyor. Tarihdeki önceki olayları bilmeden devamını öğrenmek evet zor olurdu ama fazla ayrıntılı vermiş kitaptan biraz bağımsızdı. Cezmi olayların bir başında bir de sonunda var. Genel yoğunluk perihan-şehriyar-Adil Giray 3lüsü arasında dönüyor. Açıkcası ben bu 3lünün arasında geçenleri okumaktan keyif aldım ama çok uzun tutulmuştu. Vatan şairi olan namık kemal hürriyet, vatan kavramlarını romandaki kahramanlar, olaylar aracılığı ile bize öğretiyor. Vatan uğruna ölmek, ortalık karışık iken hanedanın kendi içindeki rekabetle uğraşması, devletin bekasının ikinci plana atılması, Şah İsmail'in muhalif sesleri kesersem hepsi biter düşüncesi ve sonunda idam edilmesi, Cezmi'nin liyakata verdiği önem, böyle yiğit ve Mert bir genç olması, Zeynep'le arasındaki muhabbete ve nişan niyetine verdiği yüzüğe rağmen hayatını bir kenara bırakıp devlet ve vatan için her şeye hazır olması gibi aklımda kalan olaylarla vatana verdiği önemi görüyoruz. Tanzimat döneminden yakın zamanda okuduğum ilk kitaplardandı. Cümleler o kadar uzundu ki okurken etkilendim. 4 satır yazı var ama toplam bir cümle ediyor. Dilleri karakterlerin birbirlerine hitapları da beni etkiledi. Romanı okurken televizyonda yayınlanan tarihi dizileri seyrediyor gibi hissettim.
CezmiNamık Kemal · Mercan Okul Yayınları · 20195,6bin okunma