Turing Kapanı – Mucizeyi Aramak, gerçekten okuyup çok etkilendiğim ve uzun süre zihnimde taşımaya devam ettiğim metinlerden biri oldu. Son dönemde okuduğum en iyi kitaplardan biri olmasının yanında, Türk yazarlarımızın bilimkurgu alanındaki gelişimini bu denli güçlü bir metinle görmek beni ayrıca mutlu etti.
Kitap; insan bilinci, duygu, etik ve teknoloji arasındaki sınırları sorgulayan bir kurgu üzerine kuruluyor. Yapay zekâ, insan zihni ve “mucize” olarak tanımladığımız insani özelliklerin öğrenilebilirliği etrafında şekillenen hikâye, tek bir karakterin yolculuğuna odaklanmak yerine birden fazla karakter üzerinden ilerliyor. Her karakter anlatıya kendi meselesi, kendi kırılma noktası ve bakış açısıyla dahil oluyor; metni tek bir fikir etrafında döndürmek yerine derinleştiriyor ve katmanlandırıyor. Bu çok karakterli yapı, kurguyu daha canlı, daha gerçekçi ve çok boyutlu hâle getiriyor.
İlk bakışta sade gibi görünen anlatım dili, sayfalar ilerledikçe yerini detaylı bir kurguya ve güçlü bir psikolojik derinliğe bırakıyor. Hikâye oldukça akıcı; okuru yormadan ama düşünmeye zorlayarak ilerliyor. Yer yer bazı tahminlerimin doğru çıkmasına rağmen, özellikle finaliyle beni şaşırtmayı başardığını söyleyebilirim. Serinin kaç kitap olacağını henüz bilmesem de ikinci kitabın geleceği hissi oldukça güçlü — ve şimdiden büyük bir merak uyandırıyor.
Kitap boyunca hissedilen bilgi birikimi ve araştırma derinliği gerçekten etkileyici. Verilen bilgilerin altının dolu olması, okuduğumuz şeyin yalnızca bir bilimkurgu değil; aynı zamanda gelecekte gerçekleşme ihtimali yüksek senaryoları da çarpıcı bir şekilde ortaya koyan bir anlatı olmasını sağlıyor. Aynı fikirlerden yola çıkıp farklı amaçlara yönelen yaklaşımların nasıl bambaşka sonuçlar doğurabileceğini gösterebilmesi, kitabın en güçlü yanlarından biri. Bu açıdan yazarımıza ayrıca teşekkür etmek gerekiyor.
Hızlı okunabilecek bir kurguya sahip olsa da, kitabın gerçek derinliğinin fark edilebilmesi için daha sakin ve yavaş okunmasının çok daha verimli olacağını düşünüyorum. Turing Kapanı, sadece okunup bitirilen değil; durup düşündüren, okurda soru bırakan ve zihinde kalmaya devam eden metinlerden biri.
Kime öneririm?
Bilimkurgu sevip yüzeysel anlatılardan hoşlanmayanlara; insan–makine ilişkisi, bilinç, etik ve teknoloji üzerine düşünmeyi sevenlere; çok karakterli ve katmanlı kurgulardan keyif alan okurlara gönül rahatlığıyla öneririm.
Peki sizce:
Teknoloji insan duygularını gerçekten öğrenebilir mi, yoksa bu sadece çok iyi kurgulanmış bir yanılsama mı?
İlkim İpekTütsü Kokulu Okur