Sarsıcı bir kitap
2026 7. kitabı
Son Zil Çalmadan Boğazınıza düğümlendiğini hissettiğiniz satırlar oldu mu hiç? Yumruklarınızı sıka sıka okuduğunuz cümleler, peki ? Adalet kelimesi hiç yutkunamadığınız bir hale büründü mü? Bazen bir film karesi bazen bir kitap çok ağır gelir, altında ezilecek gibi hisseder, etkisini atamayacağınız bir iz olur ya işte öyle bir kitap… Ana karakterimiz Zerya, Van’ın bir köyünde yaşar. Halk bir yandan babası bir yandan. Ancak o okuyup öğretmen olmuştur. Annesi ve öğretmenin desteği, onun gayreti bir olmuştur. İlk ataması olur. Turistik bir sahil kasabasına gider. Bir yandan heyecanı diğer yandan korkuları olsa da atanmıştır, mutluluk onundur. Hatta annesi de yanına gelsin ister ancak nasip olmaz. Henüz okulun başındayken, müdür yardımcısının da olduğu beş kişi Zerya’yı kaçırır. Günlerce buz gibi karanlık bir yerde tutulur. Şiddetin fiziksel olanı da psikolojik olanı da çok ağırdır. Ancak kaçmayı başarır. Kalbindeki o sevgi, umut, merhamet kırıntılarını süpürmüşlerdir. Adaleti intikamla harmanlamak ister. Onu kaçıranlara kendisi cezasını vermek ister. Yazarın bir cümlesi o an okurun zihnine kazınır “Karanlıkla savaşmak için önce karanlığı anlaması gerekiyordu…” Benim için çok sert bir kitaptı, kadına yönelik şiddet, toplumun yüzsüzlüğü, çaresizliğin kine, intikama bürünmesi, acıların insanı bambaşka birine dönüştürmesi, kendi adaletini arayan bir kadının iç dünyası çok çok iz bıraktı… Zerya gibi nicelerini yitirdik biz. Çünkü ülkemizde hep şu soru zihnimizde olacak “Kız çocuğu olmakla suçlu olmak arasında neden bu kadar ince bir çizgi vardı? Neden onun varlığı bir erkeğin yokluğunu bu kadar hatırlatıyordu?” Kalbinizi paramparça edecek bir kitap bırakıyorum. Kitapla kalınız lütfen Son Zil Çalmadan Selami Çınarcı
Son Zil ÇalmadanSelami Çınarcı · Dionysos Yayın Group · 202547 okunma