2026 6. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 16:26
Ben bu kitaptan çok etkilendim dostlarım öyle böyle değil. Kitabın içindeki dram fena çarpıyor insanı evet ama benim asıl etkilendiğim mesele böyle bir konuyu bu kadar ustaca kaleme almak. İşte edebiyat budur. Yani nasil anlatayım bilmiyorum. Yine çok doyuma ulaştığım bir an yaşadım. Çünkü yazarın yetkinliği, aşırı derece bilgili oluşu ve benim sevdiğim yerlerden yürümesi beni mest etti Tam evet bu bir Oğuz Atay güzellemesi diyip çığlık atıyorum, sayfayı bi çeviriyorum Nazım'dan bir kontra, sonraki sayfada Frida'ın bir cümlesi.. Yani kalbimizin attığı yön çok belli de bu kadar da 12 den vurulmaz ki ! Yazara karşı hislerimi ifade etmekten sıyrılarsam kitabın konusuna geleceğim tabiki:) Ama şunu söylemek isterim kendisiyle tanışıp uzun uzun konuşmayı çok istedim. Çünkü ele aldığı konu bugün hepimizin haberlerde görüp ertesi gün unuttuğu çocuk istismarı. Özel egitim alanında çalıştığım süre zarfında çocuk istismarı konusunda çok ağır olaylara tanık oldum. Çocukları koruma görevi hepimizin. Ama bu kitap özellikle konuşmaya çekindiğimiz tecavüz, şiddet, ihmal, zorbalık konularında çok kıymetli bir ışık. Daha çok insana ulaşması dileğiyle konusu anlatmaya başlıyorum. Bu, Aziz’in hikayesi arkadaşlar. Daha çok küçükken, kendisinden birkaç yaş büyük biri tarafından cinsel istismara uğruyor. Sarı saçlı, çakır mavisi gözleriyle “güzel” bulunan bir çocuk olduğu için arkadaşları ona Kız Aziz diyor. Ne yazık ki bazı toplumlarda kibar olana, sessiz olana, güzel olana hemen bir etiket yapıştırılıyor. Anne ve babasını bir traktör kazasında kaybedince yurda veriliyor. Ama orada da hayat kolay değil; çünkü hala sessiz, hala kırılgan. Daha sonra bir koruyucu ailenin yanına gönderiliyor ve bu kez de üvey babası tarafından her salı günü, sistematik olarak istismara uğruyor. Kitabın adı Salı Ertesi tam olarak buradan geliyor. Aziz büyüdüğünde adını değiştiriyor, Bircan oluyor ve çocukluk hayali olan yazarlığa adım atıyor. Yazdığı öykülerde yalnızca kendi acısını değil, çevresindeki kadınların bastırılmış, görünmeyen hikayelerini de anlatıyor. Ve kitabın sonunda Aziz’in hikayesi, okuru derinden sarsan çok kritik bir noktaya evriliyor. Oralar direkt spoiler olur yazamıyorum.
Salı ErtesiHatice Dökmen · Destek Yayınları · 2021151 okunma