Bahçivan ve Ölüm - Georgı Gospodınov - Roman - Kasım 2025 - 200 sayfa
Birçok okurun öve öve bitiremediği, hakkında olumlu, olumsuz çokca eleştirilerin olduğu eseri nihayet okudum. Baştan beğendiğimi söylemeliyim. Yazarın, bahçivan olan babasının hastalığını öğrenmeleriyle birlikte aralarında ki ilişkilerin çocukluğundan başlayarak ölümüne dek geçen zamanı sorgulanmasını ve babasının yaşam felsefesi konu ediliyor.
Aynı kitabı okumuş olan okurlar farklı çıkarımlar yapar, işin doğrusu da budur. Ben bu kitabı okuduğumda 2006 yıllarına gittim. O duygu yoğunluğunu, hüznü bir kez daha yaşadım belki de yazardan daha fazlasını. Çünkü benim babam iki kez baypass ve on bir kez anji ve stent operasyonu geçirmişti. En sonunda, Ankarada ki o zaman iki özel hastane vardı, muayene eden Prof. Ahmet Amca artık yapacak bir şey kalmadı demesine bunca yıl geçmesine karşın birşeyler söyleyememin hala pişmanlığını yaşar, ezikliğini duyarım.
Eserin asıl verilmek istenen konusuna dönersek. Çicekler ve meyveler her güz mevsiminde karanlık, soğuk ve uzunca bir uykuya dalarlar. Bahar geldiğinde her biri bir baş gösterir yeniden daha canlı daha diri ve daha güzel olarak
yaşamlarına merhaba derler. Meyveler çiceğe sonra da yemişe dururlar. Yaşamlar güzelleşir, doğa güzelleşir. Bereket bolluk olur. Bahçivan dönen bu döngüde yaşamın ölümsüzlük iksirini bulmuş olabilir mi acaba?
Ya da yazar, babasının bulduğu yaşam sırlarının peşinde bir ip ucu mu arıyor, okuruyla birlikte?
Siz ne dersiniz bahçivanın bu felsefesine?
Öneririm.
#okudumbitti#okurönerisi#okumakgüzeldir#okudukçabüyürinsan#reklamdeğil#