Bilim Kurgu Nasıl Hayalkırıklığına Dönüşür?
2026 2. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 22:21
İlgili okuyucuların DİKKATİNE! Bu inceleme yazısı bolca Spoiler ve hayal kırıklığı içermektedir. :( Mara gözlerini açtığında bir hastane odasında, bir bacağı alçıdadır. Büyük bir kaza geçirdiği ve hafızasını kaybettiği söylenir. Fakat gerçek bambaşkadır. Bu roman Mara’nın on yıllardır uyuduğunu öğrenirken ve öğrenirken yaşadıklarını konu almış. Bilim kurgu alanında yazılmış. Konusu ve hikayesi çok güzel. Ana karakter iyi düşünülmüş ve kurgulanmış fakat diğer karakterlerin, yardımcı ana karakterler de dahil olmak üzere, altı boş kalmış. Bu sebeple hikaye ve konu derinliğini yitirmiş. Gelecekte geçen bu hikayeyi okuyucuya daha iyi kavratabilmek adına yönetim sistemi, sistemdeki elementler, teknolojik gelişmeler, deneyler ve bunlara bağlı terimler sayfalarca anlatılmış da anlatılmış. Benim okuma deneyimimde gereksiz ve var olmayan bilim, buna bağlı deney ve terimlerle zihnim yoruldu. Hikayenin keyfini çıkaramadım açıkçası. Karakterlerin hayatlarını kitabın ortalarından itibaren birbiriyle kesiştirmeye çalışmış yazar fakat bazıları çok zorlama kalmış. Mesela sırf yönetim sistemini anlatabilmek adına hikayeye dahil edildiğini düşündüğüm “Kelda” karakteri ana karakteri 3 kere görüyor sırf merakından ve bunlardan biri de kitabın sonunda. Kelda’dan bahsetmişken, yönetim sistemi içerisinde oluşmuş gizli örgüt çok çabuk dağılıyor. Sebebi de örgütteki en baskın karakterlerden biri olan Kelda’nın yönetim kuruluna (Tol) girdikten sonra öyle istemesi. “Hadi bakalım ben kurula girdim Voltran bitmiştir.” Böyle bir dağılış olabilir mi? Mesela Mara’nın çocuğunu bulma yolculuğu da çok çabuk sona eriyor. Kavuşma? Kavuşma yok. Kitaptaki eksik ve boşlukları saymakla bitiremem. Kitabın sonu o kadar saçma bitiyor ki sanki teslim tarihi gelmiş bir ödeve alelacele yazılmış bir son gibi. Tam bir fiyasko. Bilim kurgu okumayı seven biri olarak bu kitap benim için bir hayalkırıklığıdır. Sonu okuyucuya bırakılmış fakat zihnimde ve hayal dünyamda kendime göre sonunu düşüneceğim, buna vakit ve enerji harcamak isteyeceğim bir kitap asla değil. Güzel bir hikaye nasıl anlatılamazın somut örneği ile baş başa kaldığım bir roman benim için. Bittiği için mutluyum. Uzay Görmüş Megaverse
MegaverseUzay Görmüş · Eksik Parça · 202335 okunma