···Okunma: 31 Ocak 2024 18:42 Billy Milligan’ın Zihinleri (Daniel Keyes), yalnızca çoklu kişilik bozukluğunu anlatan bir “vaka kitabı” değil; kimlik, sorumluluk ve insan zihninin sınırları üzerine sarsıcı bir sorgulama.
Kitabın en güçlü tarafı, Billy Milligan’ı ne bir canavar ne de romantize edilmiş bir kurban olarak sunması. Keyes, okuru rahatlatacak bir ahlaki konfor alanı yaratmıyor. Bunun yerine şu zor sorunun etrafında dolaşıyor:
Bir bedende birden fazla bilinç varsa, suç kime aittir?
Billy’nin zihnindeki kişilikler yalnızca “hastalık belirtisi” olarak değil, hayatta kalma stratejileri olarak kurgulanıyor. Her kişilik, Billy’nin geçmişinde yaşadığı travmalara karşı geliştirilmiş bir savunma mekanizması. Bu bakış açısı, kitabı kuru bir psikiyatri anlatısından çıkarıp derin bir insanlık hikâyesine dönüştürüyor.
Anlatım dili şaşırtıcı biçimde akıcı. Klinik raporlar, mahkeme tutanakları ve dramatik sahneler iç içe geçiyor; ama metin hiçbir zaman soğuk bir belgesel tonuna sapmıyor. Okur hem tanık, hem jüri, hem de zaman zaman suç ortağı gibi hissediyor. En rahatsız edici tarafı da bu: empati kurmak istemediğin birine empati kurmaya zorlanmak.