"Hayır" Diyebilmeli İnsan!
2026 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 19:16
Şunu bilmelisin, önüne çıkan yanlışa ne kadar çabuk hayır dersen doğru karşına o kadar çabuk çıkar. Alev Alatlı bu kitabında bize şunu hatırlatıyor: Her şeyi bilmek değil, yanlış karşısında susmamayı öğrenmek önemli. Kur’an bir matematik ya da fizik kitabı değil; hayata, insana ve kâinata nasıl bakmamız gerektiğini gösteren bir rehber. Bilgi üretmekten çok, bilgiyi nasıl yorumlayacağımızı öğretir. Bilim ve matematik insanın gözünü açar; kâinatı anlamamıza yardım eder. Ama Alatlı’ya göre akıl tek başına yeterli değildir. Ahlakla denetlenmeyen akıl, bilimi bile şerre dönüştürebilir. Dünya savaşları, teknolojiyle yapılan yıkımlar bunun açık örneğidir. Bu yüzden bilimle dini karşı karşıya koymak yerine, hakikate giden yolun iki yüzü olarak görmek gerekir. ‘Hayır!’ Diyebilmeli İnsan! eğitim meselesi de önemli bir yer tutar. Sağlıklı beden, doğru dil ve güçlü ifade olmadan ne birey ne toplum ayakta kalabilir. Aynı şekilde dinin bir “meslek” hâline gelmesi de eleştirilir. İmamlık bir kariyer değil; her Müslümanın kendi hayatında taşıması gereken bir bilinçtir. Din şekle indirgenince camiler boşalır, insanlar manevî arayışlarını başka kapılarda arar. Alatlı’nın altını özellikle çizdiği bir nokta var: Ne her yasal hak helaldir, ne de her haram yasayla önlenebilir. Adalet, akıl ve ahlak birlikte yürümek zorundadır. Özgürlük bile ahlaktan koparsa zarar verebilir. Kitap sadece akıldan değil, aşktan da söz eder. Aşk, insanı bedenden ruha taşıyan, dünyayı yeniden anlamlandıran bir güçtür. Gerçek sevgi, insanı bencillikten çıkarır; daha merhametli, daha derin bir varoluşa çağırır. Sonuçta ‘Hayır!’ Diyebilmeli İnsan! ,okuru rahatlatan değil, uyandıran bir kitap. Yanlışa erken “hayır” diyebilen, doğruyu bekleyebilen, aklını ahlakla birlikte kullanan bir insan olmayı öneriyor. Sessiz kalmamayı öğreten, insana omurga kazandıran bir kitap. Rahmetle anıyor, kitabında bana kattıklarını sizlere az da olsa spoiler vererek aktarmış bulunmaktayım. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
‘Hayır!’ Diyebilmeli İnsan!Alev Alatlı · Pınar Yayınları · 0174 okunma