2026 8. kitabı
39 geçenlerde kocam bana da vurdu” (İşpiroğlu, Memleketimden Kadın Manzaraları, 2017, s. 12). Ataerkil bakış açısında erkek güçlü bir bedene sahiptir, dahası erkeklik gücü temsil eder. Beden, kadın ve erkeği cinsiyet noktasında ayrı kılan bir işleve sahiptir. Cinsiyet ve beden ayrımı aynı zamanda kadın ve erkek ayrımını beraberinde getirir. Bu noktadan hareketle oyunda kadın, cinsiyeti gereği erken yaşta evlenmeli ve bu sistemin içerisinde görünmez olmalıdır. Bu durum Aliye adlı karakterin söyleminde yer bulur: “Erken yaşta evlilik ve çok eşlilik yasal olarak bir kez kabul edilse, ne erkeğin aldatmasına fırsat verilecek, ne de kadın zulüm görecek. Bütün sıkıntılar sona erecek” (İşpiroğlu, Memleketimden Kadın Manzaraları, 2017, s. 33). Ataerkil düzeni kabullenmiş kadınlara göre erkek daima mutlu edilmelidir, erkek mutluysa kadının mutlu olmasının pek de önemi yoktur. Ataerkil düzeni kabullenmenin bir yansıması olan bu anlayış Aliye’de ifadesini bulur: “Tabii erken yaşta evliliklere yönlendirilen kızların kocalarını mutlu edebilmeleri için eğitim almaları şart” (İşpiroğlu, Memleketimden Kadın Manzaraları, 2017, s. 33). Feminist oluşumlar kadının ataerkil sistem karşısında yaşadığı zorluklara çözüm üretmektir. Göçmen Düğünü adlı oyununda yer alan kadın karakterlerin aralarında geçen konuşmalar ataerkil düzeni kabullendiklerini gösterir: “Şu gelinin annesine baksana, kasım kasım kasılıyor. Gören de kocası işadamı sanır” (Çetindoğan, Toplu Oyunları 1 Göçmen Düğünü, 2018, s. 15). Aynı oyunda kız ve erkek çocuk ayrımcılığı İclal karakteri üzerinden dikkate sunulur: “Oğlu olsun diye durmadan dualar eder saftirik ama kızını da canı gibi sever. Bu ak oylumlu kız şans getirmiştir ona ne de olsa. Doğacak çocuğu için çektiği piyango bileti sayesinde almıştır, ikinci el” (Çetindoğan, Toplu Oyunları 1 Göçmen Düğünü, 2018, s. 23). Kadın, ataerkil düzende erkeğin himayesinde ve pasif bir pozisyonla konumlandırılır. Bu ataerkil kabul oyunda net bir şekilde ifadesini bulur: “Kadının yeri erinin ardıdır” (Çetindoğan, Toplu Oyunları 1 Göçmen Düğünü, 2018, s. 46). Oyunda kadının erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığı yönündeki ifade aslında ataerkil düzeni kabullenmenin bir gereği olarak sunulur: “Erkeğin eğri kaburga kemiğinden yaratılmıştır kadın” (Çetindoğan, Toplu Oyunları 1 Göçmen Düğünü, 2018, s. 49). Oyunda ataerkilliği kabullenmiş kadınlar kadınlar bu yapıyı destekleyici nitelikte geleneksel bir değerlendirme yaparlar: “Aklı eksiktir, kocasına sığınmıştır” (Çetindoğan, Toplu Oyunları 1 Göçmen Düğünü, 2018, s. 49). Oyunda kadınların erkekler karşısındaki zayıflığını haklı gösterecek gerekçelendirmeler yine kadınlar tarafından dile getirilir: “Kadın ruhen zayıftır, susmanız yeter” (Çetindoğan, TopluOyunları 1 Göçmen Düğünü, 2018, s. 49).
Duygu ve Düşünce
Toplu Oyunları 1Müşerref Öztürk Çetindoğan · Mitos Boyut Yayınları · 20183 okunma