Eğitsel İncelemeler 6
2026 9. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 10:25
Açıkçası kitabı elime ilk aldığımda saçma sapan bir ergen kitabı okuyacağımı, ve çoklu evrenler arasında gidip gelen fantastik bir kurgu okuyacağımı düşünmüştüm. Bu yüzden aylarca kitaplığımda beklettim. Bu kadar eğitsel bir kitap olduğunu bilseydim direk okurdum sanırım. Tam da iklim Öz'ün Gencim Doğruyum kitabını okuduktan sonra bu kitabı okumak birbirini tamamlayan bir etki yarattı. Gencim doğruyum kitabında gençleri anlamanın ne kadar önemli olduğu psikolojik açıdan ele alınırken üstüne gençlik ile ilgili bir kurgu kitabı okumak çok faydalıydı. Kitap hakkında söylenecek çok şey var 1. Kitabı çok beğendim. Bir eğitimci olarak kitapta dikkatimi çeken eğitsel durumları okumak çok mutlu etti. Örneğin newton okulundaki sisteme bayıldım ancak her topluma ve her öğrenciye uymayan bir sistem. Daha lise sıralarında eistein seviyesinde öğrencilerin bulunması, kuantum dolanıklığından matematik evrenine, fizikten sosyobilimsel konulara varan tartışmaları okumak hem merak uyandırdı, araştırmaya teşvik etti, hem de haz verdi. Ancak sadece seçili öğrencilerle uygulanabilecek bir sistem. Dünyada bu örnekleri görmek mümkün. Matematik olimpiyatlarına katılan ve dünya genelinde derece yapan ve MIT de matematik okuyan bir öğrencim vardı. Onların da bu tarz kamplarının olduğunu ve bu gibi dersler alıp bu şeklide tartışmalar yaptığını biliyorum. O öğrencinin lisede biyoloji hocasıydım fakat kendimi çoğu kez dr. Lewis gibi hissediyorudum. Tek bir farkla, benimki kıskançlık değil, hayranlıktı. 2. Dr. Lewis in galeri metodu, öğretim ilke ve yöntemleri dersinde sıklıkla değindiğimiz bir öğretim tekniği. Herkes bir makale yazıyor, makaleler panoya asılıyor, öğrenciler en beğendiği makalenin önünde duruyorlar, en fazla hangi makalenin önünde durulduysa en fazla oyu o makale alıyor. Bu bir resim, çizim veya öğrencinin ürettiği herhangi bir ürün olabilir. 3. Anitanın maruz bırakma tekniği de psikolojide sıklıkla uygulanan bir yöntem. Buna benzer bir çok akademik terim çarptı gözüme, ve hiç yabancı gelmedi, belki biraz da bu sebeple kitap çok hoşuma gitti. Kitapta yanlış hiçbir bilgi ve duruma rastlamadım. 4. Frontier kongresini akademisyenler çok iyi bilirler. Frontier dünyanın önde gelen ve bir çok dehanın bilimsel makalesini yayınlayan bir dergi. Bu dergiye makale kabul ettirebilmek atomu parçalamakla eş değerdir. Aynı şekilde daha lisedeyken bilimsel makale yazılması, konferansa katılması, poster ve bildiri sunulması istekli hevesli ve zeki öğrenciler için çok yetiştirici ve geliştirici bir hamle. Lisans seviyesinde öğrencileri olan bir hoca olarak zaman zaman öğrencilerimle kongreye katılır, makale hazırlatır, bildiri ve proje hazırlarız. Gözlemlerime göre öğrenciler ortaya bir ürün koyduğunda ve bunu "anlayacak" beyinlere sunduğunda büyük bir haz duyuyor, daha fazlasına talip oluyorlar. 5. Evie nin annesiyle olan ilişkisine değinmeden edemicem. Annesiyle sorun yaşayan gençlerin nerdeyse tümünde aynı sebep var. Anneler çocuğunun büyüdüğünü kabul edemiyor, hastalık durumunda çaresiz kaldıkları için ve ellerinden de ilaç vermek dışında başka birşey gelmediği ve kendilerini iyi hissetmek için annelik görevini yerine getirmenin gereğini yapmanın çocuğun çayına ilaç koymak olduğu sonucuna varabiliyorlar. Gençler sadece anlaşılmak istiyor, olay bu kadar basit aslında. 6. Bex in ailesini tatmin etmek için tıp okumak istememesi iklim bilimci olmak için ailesini ikna etme çabası da buna benziyor. Bu anne babalar hiç genç olmadı mı diye sormadan edemiyor insan. Kendi anne babalarından gördükleri muameleleri çocuğa aktarmak çok cahilce ve bencilce bana göre. 7. Kitap gençlerin okuması için aşkın safiyene halini güzel işlemiş. Evie ve calep arasındaki aşk imrendiren bir türden. Kimlere hediye edilebilir? Kaygı bozukluğu, panik atak krizleri yaşayan, psikolojik destek alan Matematik, fizik ve kodlamaya ilgi duyan ailesi ile sorun yaşayan gençler, Genç bir evlada sahip olan ebeveynler Bu kişiler okursa kendilerinden bir şeyler bulacaktır muhakkak.
Kuantum ÖpücüğüAmy Noelle Parks · Ren Kitap · 2022230 okunma