2026 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 17:48
Kitap iki ana bölümden oluşuyor.ilk bölüm dünya üzerindeki diğer inançlar ve İslam karşılaştırılırken genelde benzer noktalara vurgu var. İslam'ın inançlar üzerinde üçüncü ve son düğüm olduğunu söylüyor yazar. Müslüman kelimesi ile Müslim kelimesinin terimsel manada farkını, üç ayrı iman kategorisi olduğunu belirtiyor. Taklidi iman-müslüman, hakiki iman-müslim diyor. Muhsin ise doruk noktadır yani teslimiyettir. Diğer bir dikkatimi çekense Kur'andaki şefkat ile hristiyanların anladığı şefkat kavramının farklı olduğu vurgusu. "Hristiyanlar sefkat deyince birlikte acı çekmeyi anlar"diye belirtiyor yazar. İslam'ın merkez esaslı bir din olduğu, insanda merkezin kalp Dünya'da merkezin (Kâbe olduğunu söyler. Bu benzetme çok müthiş bence.) İslam'ın bir yasa dini olduğundan, sosyal hayatı düzenleyen ve değişmeyenleri merkeze alan muazzam bir düzen olduğundan.. Mü'min kadınlar bölümü magazinel bulunan,bence o yüzden de çok irdelenen İslam'da kadın meselesini çözememiş olanlara epeyce sey anlatır. İkinci bölüm ise mezhepler arası benzerlik ve farklılıkların bahsedildiği, daha içerden ve içrek olana değinilen bir bölüm. Tasavvufun diger mistik fikirlerden ayrı olduğunu, mutasavvıfların fundamentalistlerden farkını, ateizmin bir fikir değil cehalet olduğunu da aktarıyor. "Tanrı'yı hatırlamak aynı zamanda nerede olduğumuzu hatırlamak demektir"diyor. Allah'ın esmalarının onu tanımaya vesile olduğunu ve aslında Tanrı'yı Hatırlamak dediği şeyin Allah'ı zikretmek olduğunu belirtmek gerekir. Allah'ı ne kadar anarsak kendi yapıp etmelerimiz o derece değer kazanır, anlamlanır. Ayaklarımız ve amaçlarımız yere basar.
Tanrı'yı HatırlamakGai Eaton · İnsan Yayınları · 2021181 okunma