2026 4. kitabı
Esrar-ı Cinâyat Ahmet Mithat Efendi nin 1884 yılında kaleme aldığı Edebiyatımızın ilk polisiye romanı Esrar-ı Cinâyat... Yazarın aynı zamanda gazeteci olmasından dolayı romanda cinayetin çözülmesinde bir gazeteci ve gazeteye yazılan mektuplara yer verilmiş. Her ne kadar dönemin Adalet sistemi ve gazeteciliği hakkında okuyucuya bilgiler sunsada, bu uzun paragraflar sizlere sıkıcı gelebilir. O dönem göz önünde bulundurulacak olursa ağır ilerleyen bir polisiye romanı. Sonun da ters köşe bile mevcut yani. Beykoz'da Öreke Taşı diye bilinen tepede bir genç kız ile iki erkek cesedi bulunur. Bu ceset güzeller güzeli Peri' ye aittir. Daha bu olay çözülmeden, bir ay sonra genç bir erkek intihar eder. Ama bu ölümde şüphelidir. Onu biri öldürmüştür. Olayları inceleyen Dedektif Osman Sabri ve Hafiye Necmi sır perdesini gazetecinin yardımı ile aralamayı başarırlar. Suçunu kaçtığı yurtdışından yazdığı mektuplar ile itiraf eden genç katilin ise başına beklenmedik bir olay gelir. Tam İstanbul a dönerken katilin başına gelenler akıllarda soru işareti bırakmaktadır. Günümüzde de olduğu gibi o dönemde de güçlünün eli her zaman güçsüzün üstündedir. Asıl suçluları da itiraf etmek için gelen Hazerfan Mustafa, yolda malesef ölür. Başına gelen talihsiz bir olay olarak adlandırılan bu esrarengiz ölümde illaki kafalarda soru işareti kalmıştır. Yani diyeceğim o ki, günümüzde de pek farklı olmayan olaylar o dönemlerde de mevcutmuş. Türk Klasikleri severlere tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar #türkklasikleri #ahmetmithatefendi #okudumbi̇tti̇ #polisiye
Esrâr-ı CinâyâtAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20253,059 okunma