Bir Umudun Karanlıkta Büyümesi
2026 11. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 19:37
Dostlarım yine bir inceleme ile geldim sizlere kıymet verip okuyanlara şimdiden selam ve sevgi ile ..... Hadi başlayalım Tünelde, savaşın yalnızca cephede değil; evlerin içinde, kalplerde ve çocukluğun tam ortasında yaşandığını anlatan, sessiz ama ağır bir kitap. Julie Lee, Kore Savaşı’nın gölgesinde büyüyen Myung-gi üzerinden bize şunu hissettiriyor: Bazı çocuklar oyuncaklarla değil, korkuyla büyür. Myung-gi’nin kitaplara olan düşkünlüğü, benim için romanın en sıcak yerlerinden biriydi. Kaosun, belirsizliğin ve yoksunluğun ortasında kitaplara tutunması; sanki hayata “başka bir yerden” nefes alma çabası gibiydi. O sayfalarda kendimi gördüm. Çünkü bazen kitaplar, kaçacak bir yer değil; katlanabilmenin tek yolu olur. Romanın merkezindeki baba figürü ise savaşın en acımasız yüzünü gösteriyor. Babasının kendini feda edişi bir kahramanlık gösterisinden çok, çaresizliğin soylu bir hâli. Savaş insanları yalnızca öldürmüyor; birbirinden ayırıyor, susturuyor, yokluğa alıştırıyor. Bu fedakârlık, “herkes kurtulamaz ama biri kurtulsun diye biri kalabilir” gerçeğini yüzümüze çarpıyor. Ancak kitabın güçlü duygusal altyapısına rağmen, anlatım yer yer monotonluğa düşüyor. Özellikle orta bölümlerde olayların temposu yavaşlıyor; tekrar eden duygular ve durağan sahneler okuru zaman zaman yormaya başlıyor. Bu durum, hikâyenin etkisini tamamen zedelemese de anlatının bazı yerlerde yavan kalmasına neden oluyor. Sanki yazar, anlatacak çok şey varken aynı duyguda biraz fazla oyalanıyor. Yine de Tünelde, büyük laflar etmeden büyük acıları anlatan bir kitap. Gürültüsüz bir çığlık gibi… Bittiğinde mutlu etmiyor ama sessizce düşündürüyor. Ve insan anlıyor ki; bazı savaşlar bittiğinde bile, içimizde devam ediyor.Daima kitapla ve sevgi ile kalın ..... TüneldeTünelde
Alıntı
TüneldeJulie Lee · Genç Timaş Yayınları · 2025375 okunma
Yazma yeteneğinin en iyi kanıtı, insanı okumadığı bir kitabın atmosferine sokabilmektir. Sen bunu çok güzel başarıyorsun, gülyüzlüm:) Gürültüsüz bir çığlık gibi bitirmişsin. İncelemenin tamamı da öyleydi zaten. Sessiz, derinden ama yankısı uzun süre çınlayacak türden. Kitabın temposuna dair dürüst eleştirin, yazdıklarının reklam metni değil, gerçek bir okur deneyimi olduğunu gösteriyor. Myung-gi'nin kitaplarla ilişkisi üzerine yazdığın kısım özellikle çok güzeldi her okurun kalbine dokunacak bir tespit. Kalemine sağlık canım Sema'm 😊🤗
єѕяα ོєѕяα ོ canım ablam bu güzel yorum için çok teşekkür ederim 💗 sende böyle şeyler duymak inan beni çok gururlandırıyor🙈
Bu yorum görüntülenemiyor
Yine zarif ve inci gibi satırlar. Bitmeyen savaşlarda en güzel sığınak kitaplarımız 🫠 kitaplarla olan bağı yürütüyordu kitabı aslında çok güzel yakalamışsın meleğim. Eline gönlüne sağlık. Yine yeniden birlikte nice kitaplara🥰💖💐
KevserKevser teşekkür ederim yol arkadaşım 🌺 bu okumada beni itekleyen ha gayret diyenim sendin iyi ki varsın 🌺