Çok merak ettiğim bir kitaptı. Nihayet okudum ve baya sevdim. Kitap bana Kelebek Zihinli Çocuk kitabını hatırlattı. Onu seven bu kitabı da kesinlikle sever. Gelelim konusuna:
Zofia annesini küçük yaşta kaybetmiş başta yüzmeye ve spora meraklı, hareketli, gürültücü, dışa dönük, sosyal bir kız. Babası Marke, kedisi Firida ve köpeği Pablo ile sahildeki evlerinde yaşıyor.
Tom ise Zofia'nin tam zıttı. Tom'un babası Tom'a ve annesi Fiona'ya psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamış ve sonra da tutuklanmış. Bunlar Tom'un içine kapanık, sessiz, korkak bir çocuk olmasına sebep olmuş.
Fiona ve Marke evlenmeye karar veriyor. Hatta Fiona hamile kalıyor. Bunun üzerine Fiona ve Tom Marke ve Zofia'nin yanına taşınıyor ama tahmin edersiniz ki bu zıt karakterli çocuklar birbirleri ile anlaşamıyor ve birbirlerini sevmiyorlar. Marke de birbirleriyle anlaşmaları için onlara yıllar önce sadece bir kısmını yaptığı tekneyi devam ettirmelerini istiyor.
Kardeşleri olan bebek ise doğmasi gerektiğinden iki ay önce doğuyor ve bu nedenle büyük bir ameliyat olması gerekiyor. İki çocuğun da kardeşleri için duyduğu endişe ve sevgi onları birleştiriyor.
Kitap bir bölüm Zofia'nin ağzından bir bölüm Tom'un ağzından yazılıyor. Bu şekilde yazılmış tüm kitaplarda karakterlerin yaptığı davranışları daha iyi anlayabiliyor, empati kurabiliyoruz lakin ben bu kitapta Zofia'nin yaptığı davranışları ne Tom dan ne de kendisinden okurken neden yaptığını anlamadım, ona hak veremedim. Ben Zofia'nin bencil ve kıskanç olduğunu düşündüğümden de bahsetmek istiyorum. İlk olarak Fiona'ya kaba davranması ne alakaydi?! Yani Tom Marke'ye baba travması olduğu için mesafeli davrandı ama kaba olmadı asla. Teknede alt kata kitlemesi veya? Sen Tom'un korktuğunu biliyorsun ve sırf hırsından kitliyorsun ve bir de gülüyor çok komikmiş gibi. Aynı zamanda kitapta belli yerlerde BİLEREK gürültücü ve kaba oluyor ve bunu evinde de değil toplu yerlerde yapıyor. Zofia hareketli, dışa dönük veya dobra değil kaba ve bencil. Zofia gerçek hayatta karşıma çıksa evire çevire döverim.
Tom'un babası ile ilişkisi ile ilgili daha çok bilmek isterdim. Aynı zamanda Keto sınıfıyla arkadaş olduğu, onlarla takıldığı yerleri okurken çok duygulandım. Üzümlü kekim benim yaa
Kitabı ben çok beğendim, tavsiye ederim
Her Şeyin IşığıKatya Balen · Timaş Genç Yayınları · 202537 okunma