Hissetmek mi , Bilmek mi ?
2026 2. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 01:19
Martin Eden’i az önce bitirdim ve içimdeki fırtınayı kelimelere dökmek istiyorum.(Spoiler içerir). Kitap bittiğinden beri zihnimde tek bir soru dönüyor: Yaşarken asıl önemli olan hissetmek değil midir? Eğer hissetmiyorsak, sadece nefes alan bir canlıdan ne farkımız kalır ki? ​Martin, benim için inanılmaz ilgi çekici bir karakterdi. Onun o muazzam azmi, kendi kendisinin öğretmeni olması ve tırnaklarıyla kazıyarak bir yerlere gelmesi beni çok etkiledi. Arkadaşları ona çok şey kattı belki ama Martin, asıl Martin olmayı tek başına başardı. ​Öte yandan Ruth, başlarda benim de gözümde büyüttüğüm bir simgeydi. Fakat Martin geliştikçe fark ettim ki, aslında Ruth çok basit ve sıradan bir insanmış. Martin devleşirken, Ruth o küçük kalıplarının içinde kalmış. ​Beni asıl içine çeken şey ise Martin’in o "eski" hayatıydı. O hayatta her şey daha gerçek, daha yaşanılır ve daha hissedilirdi. Martin sanki bilgiyi kazandıkça hayatın o saf tadını kaybetti. En çok da şuna üzüldüm: Neden kimse onu hayata döndüremedi? Neden tam o boşluğa düştüğünde biri elini sımsıkı tutup ona değerli olduğunu, sadece var olduğu için sevildiğini hissettirmedi? ​Martin Eden bana çok şey öğretti, ufkumu açtı ama sonunun böyle bitmesini asla istemezdim. Kalbimde buruk bir tat, zihnimde ise Martin'in o yalnızlığı kaldı.
Martin EdenJack London · Can Yayınları · 2019134,8bin okunma