·144 syf.····Okunma: 30 Ağustos 2025 21:51 Jean-Jacques Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi adlı eseri, siyaset felsefesi tarihinde dönüm noktası sayılabilecek bir yapıttır. 1762’de yayımlanan bu kitap, “insan doğası gereği özgürdür, ama toplum içinde zincire vurulmuştur” cümlesiyle temel sorusunu ortaya koyar: Özgürlük ve eşitlik korunarak meşru bir toplumsal düzen nasıl kurulabilir?
Rousseau’nun cevabı, toplumun tüm üyelerinin ortak rızasıyla oluşturulan “toplum sözleşmesi” fikridir. Ona göre birey, doğal özgürlüğünden vazgeçip sivil özgürlük kazanır; yani kendi koyduğu yasaya uyarak özgür olur. Bu bağlamda egemenlik halka aittir ve devredilemez. Halkın ortak yararını gözeten “genel irade”, meşru otoritenin tek kaynağıdır.
Kitap, özellikle özgürlük, eşitlik, yurttaşlık ve demokrasi kavramlarını sistemli biçimde işlemesiyle büyük önem taşır. Fransız Devrimi’nin düşünsel temellerinden birini oluşturmuş, modern demokratik anlayışa yön vermiştir.
Ancak eserin eleştirilen yanları da vardır. “Genel irade” kavramının soyutluğu, uygulamada otoriterliğe kapı aralayabileceği gerekçesiyle tartışılmıştır. Ayrıca Rousseau’nun doğrudan demokrasi modeli, küçük toplumlarda mümkün olsa da modern büyük devletlerde uygulanması güç bulunmuştur.
Buna rağmen Toplum Sözleşmesi, günümüzde bile siyaset bilimi ve hukuk tartışmalarında güncelliğini koruyan, derinlikli bir eserdir. Okura, özgürlüğün bireysel bir hak olmanın ötesinde toplumsal düzenin de temeli olduğunu hatırlatır.