·126 syf.····Okunma: 27 Ocak 2026 18:28 Fareler ve İnsanlar kitabını bitirdiğimde içimde sessiz ama ağır bir his kaldı. Sayfa sayısı az olmasına rağmen anlattıkları çok büyük. Steinbeck, sade bir dille ama derin anlamlarla, hayalleri olan insanların gerçek dünya karşısındaki kırılganlığını anlatıyor.
Hikâyede iki karakterin dostluğunu takip ediyoruz. Biri zeki ve temkinli, diğeri ise saf kalpli ama kontrol etmekte zorlandığı bir güce sahip. Aralarındaki bağ, kitabın en sıcak yanı. Okurken onların küçük bir gelecek hayaline tutunuşunu izlemek hem umut verici hem de iç burkucu.
Kitapta beni en çok etkileyen şey, karakterlerin yalnızlığı oldu. Her biri kendi içinde bir boşluk taşıyor. Kimisi geçmişinden kaçıyor, kimisi toplumun dışında kalmış, kimisi sadece sevilmek istiyor. Bu yalnızlık, satır aralarında sessizce büyüyor.
Steinbeck, insanın bazen en iyi niyetle bile hayatın acımasızlığına yenilebileceğini gösteriyor. Gurur, hayal kurma isteği, dostluk ve çaresizlik… Hepsi iç içe geçmiş durumda.
Fareler ve İnsanlar, kısa sürede okunabilen ama uzun süre akıldan çıkmayan bir kitap. İnsanın içini hafifçe sızlatan, ama aynı zamanda insan olmanın değerini hatırlatan bir hikâye. Ben kesinlikle okunması gereken klasiklerden biri olduğunu düşünüyorum.