2026 5. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 16:26
Aşığın Sesi Bülbülün Kırk Şarkısı İskender Pala’nın Bülbülün Kırk Şarkısı adlı eseri, benim için sadece bir siyer kitabı değil, edebi bir aşkın en naif haliyle kağıda dökülmüş haliydi. Yazar, klasik edebiyatımızın en güçlü sembollerinden biri olan "Gül ve Bülbül" mazmununu merkeze alarak, Hz. Muhammed’in (sav) hayatını bir bülbülün şahitliği ve onun kırk farklı şarkısı üzerinden anlatıyor. Kitabı okurken, alışılagelmiş tarihsel anlatımın ötesinde, her satırda kalbe dokunan lirik bir dilin hakimiyetini hissettim. Cahiliye Devri’nin karanlık çöllerinden Medine’nin nurlu sokaklarına uzanan bu yolculukta; İskender Pala’nın akademik birikimi ile edebi dehasının nasıl kusursuz bir uyum yakaladığına tanık oldum. Özellikle Hz. Hatice’nin sadakati, Hira’nın sessizliği ve hicretin heyecanı gibi dönüm noktaları, bir tarih anlatısından ziyade bir gönül sızıntısı gibi işlenmiş. Eğer siyer bilgisini estetik bir üslupla harmanlayan, okuru sadece bilgilendirmekle kalmayıp aynı zamanda o dönemin atmosferine ruhsal bir yolculuğa çıkaran bir eser arıyorsanız, bu kitap kesinlikle doğru bir tercih. Kendi adıma söyleyebilirim ki; bülbülün o yanık şarkılarını dinlerken, "Gül"e olan sevdamın yeniden filizlendiğini hissettim.
Hz. Muhammed (sav) için Bülbülün Kırk Şarkısıİskender Pala · Kapı Yayınları · 202413,5bin okunma