·184 syf.····Okunma: 28 Ocak 2026 22:58 Kitabı okumadan önce zihnimde bazı önyargılar vardı; nitekim daha önce okuyanlardan da pek olumlu dönüşler görmedim. Ancak bu yorumlara kapılmadan, kendi süzgecimden geçirmem gerektiğini düşünerek okumaya başladım. Neticede benim için 'olmazsa olmaz' bir başucu kitabı olmasa da, yine de belli bir takdiri hak ettiğini düşünüyorum. İnsana bir nebze de olsa dokunabilen, kendi içimizde fark ettiklerimizin ötesinde derin ve karmaşık psikolojik tahliller barındıran bir eser. Aslında hepimizden birer parça taşıyor diyebilirim.
Kitabın merkezindeki 'itaat' kavramı ise oldukça düşündürücü. İnsan insana isteyerek itaat eder belki; ama ya bunu hayatının merkezi haline getirirse? İtaat etmediğinde eksik hissederse veya aykırı davrandığında başına geleceklerden korkarsa ne olur? Açıkçası kitapta bu konuda daha farklı yönelimler, belki de tüm bu itaat olgusuna zıt, daha büyük ve sarsıcı bir çatışma beklerdim. Tavsiye konusuna gelince; çok elzem olmamakla birlikte, meraklısı okuyabilir.