Videoyu kısa mı buldunuz?
Hayatın öğrettiği en net şeylerden biri şudur; her şey uzun anlatıldığında derinleşmez. Aksine, bazen kısaltıldığında anlamını bulur. Yazı da böyledir. Uzun uzun anlatılan sahneler, eğer kurguya hizmet etmiyorsa okuru yorar. Ritmi düşürür, metnin tadını kaçırır. Okur, hikâyenin içinde kalmak ister; ayrıntıların arasında kaybolmak değil. Bu nedenle her sahnenin kendine şu soruyu sorması gerekir; Bu bölüm hikâyeyi ileri taşıyor mu, yoksa sadece anlatılmış olmak için mi var? Yazarlarımıza şunu açıkça söylüyoruz; iyi yazmak her şeyi yazmak değildir. Gerektiğinde kısa kesebilmek, metni budayabilmek ciddi bir yazarlık refleksidir. Bu refleks, metni zayıflatmaz; aksine güçlendirir. Bu noktada yazar danışmanının rolü devreye girer. Amacımız metni törpülemek değil, parlatmaktır. Sahnenin özü korunarak fazlalıkların ayıklanması, anlatının nefes almasını sağlar. Okurun metne olan güveni de burada başlar. Unutmayın; bazen bir paragrafı çıkarmak, hikâyeye eklenen en güçlü cümledir. Biz, hasar vermek için değil; metninize dışarıdan, soğukkanlı ve deneyimli bir göz kazandırmak için buradayız. Çünkü iyi bir kurgu, ne kadar anlatıldığıyla değil, neyin yerinde bırakıldığıyla hatırlanır. Gelin metinlerinize beraber bir kez daha bakalım. Yola emin adımlarla devam etmek için iyi bir hazırlık şart
İnsan ve Hayat