Ne parti ne önder anarşiye yön ver!!!
2026 5. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 02:15
Kitapla alakalı bir inceleme yazıp yazmamak konusunda biraz tereddütlüydüm ama neden yazmıyorum bence yazmam gerekiyor çünkü anarşizm fikrine yakın bir birey olarak ilk anarşist manifesto hakkında birkaç kelam etmem gerekiyor diye düşünüyorum. 1850 yıllarında ilk kez kendini anarşist ilan eden Pierre -Joseph Proudhon’un “What is Property?” taslağının yayımlanmasından 10 yıl sonra yazılmış ilk anarşist manifestodur dünyada. Peki nedir bu anarşizm? özel mülkiyeti toplumda baskı kaynağı ve devleti onun bir aracı olarak gören, bunların ortadan kalkmasıyla insanın özgürleşeceğini öne süren siyasal öğretidir.(bkz) Bugün oy vererek başa getirdiğimiz devlet bizim haklarımıza ne kadar önem veriyor . Oy vererek güç verdiğimiz yarın bir gün bu gücü bize karşı kullanmıyor mu, özgürlüğümüzü ellimizden almıyor mu? Maalesef devlet gücünü aldığı halktan yine halka karşı kullanıyor. Oy verenlerin çoğunluğu niye azınlık kısmı etkilesin, ya çoğunluk aptalsa neden aptallar sürüsünün seçtiği bir politika doğru olsun, kaldı ki haklı ve doğrudan yana diye tanımlanmış adaylar bile gücü eline aldığında yine bu gücü halka karşı kullanıyor . Kaldı kiiii oy ile bir şey değişseydi zaten oy kullanmamıza bile izin vermezlerdi . Anarşizm de bunu anlatıyor genel olarak. Kitabı isteyen okuyabilir bana ne!!!neyse iyi okumalar canlarım .
İlk Anarşist ManifestoAnselme Bellegarrigue · SUB Yayınları · 2017150 okunma
Berikrates