2026 11. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2026 14:29
Neal Stephenson’un 1992’de yazdığı Kar Fırtınası (Snow Crash) siberpunk bilimkurgunun gelmiş geçmiş en iyi eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Stephenson daha o yıllarda, günümüzde bile çok yeni olan metaverse, avatar, sanal evren, sosyal ağlar, dijital kimlik, dijital para gibi kavramları öngörmüş ve kitabında kullanmış. Hatta Mark Zuckerberg, Stephenson’dan etkilenip tam da kitapta bahsedilen metaverse evrenini hayata geçirmeye çalıştı. Kar Fırtınası sadece fütüristik öğelerin ve siber teknolojinin kullanıldığı bir eser değil, Stephenson filoloji, antropoloji, felsefe ve arkeoloji yi de kurguya dahil edip ortaya insanlığın geçmişini ve geleceğini harmanlayan bir metin çıkarmış. Devletlerin işlevini tamamen yitirdiği ve gücü mafyalaşmış şirketlerin aldığı, ekonominin çöktüğü bir dönemde Amerika’nın herkesten daha iyi yaptığı birkaç iş kalmıştı; müzik, film, mikrokod ve hızlı pizza dağıtımı. İsmi de Hiro olan samuray kılıç ustası kahramanımız mafyaya borçlandığı için pizza dağıtıcılığı yapıyordu ama asıl işi korsan yazılımcılıktı. Kargo kuryesi YT ile tanışmaları da bu pizza dağıtımlarından biri esnasında oldu. Hiro, Metaverse’in ilk kurulduğu anlardan beri oradaydı ve siyahlar giymiş avatarıyla boy gösterirken çok saygı görüyordu. YT ise gerçek hayatın kurallarına hakimdi. İnsan beynini hedef alan antik mitolojiden beslenen bir virüse karşı Hiro sanal dünyada bilgi avlarken, YT kaykayıyla sokaklarda fiziksel veri ve istihbarat topluyordu. Birbirlerini tamamlayan iki karakter. Bilimkurgu severlerin zevkle okuyacağını düşündüğüm bu kitabı Serhat’ın ArvenveAtlasınkitapları #heraybirithakiokuyoruz etkinliği için okudum. Kültür, tarih ve siberpunk türünü seviyorsanız #mutlakaokuyun
Kar FırtınasıNeal Stephenson · İthaki Yayınları · 202561 okunma