···Okunma: 30 Ocak 2026 22:49 Lawrence Hill – Zenci Defteri
Bu kitap beni sessizce ama derinden vurdu Aminata’nın hikâyesini okurken büyük laflar, bağıran cümleler yok ama her satır insanın içine işliyor Çünkü anlatılan şey sadece kölelik değil; bir insanın adım adım elinden alınan hayatı, kimliği ve hafızası.
Kitapta Avrupalıların siyahileri nasıl sistemli bir şekilde köleleştirdiğini görüyoruz Köylere yapılan baskınlar, zincire vurulup satılmalar, okyanusu geçen o karanlık yolculuklar… Hill bunları süslemeden anlatıyor ve belki de en sarsıcı olan bu İnsanların isimlerinin değiştirildiği, dillerinin susturulduğu, ailelerinden koparıldığı bir düzenin nasıl “normal” hale getirildiğini okumak insanın içini daraltıyor.
Anlatım sade ama etkisi çok güçlü Aminata’nın direnci, hayatta kalma çabası ve hafızasına tutunma isteği kitabı sadece acı dolu bir hikâye olmaktan çıkarıyor Bu defter bana kalırsa siyahilerin değil; insanlığın utanç defteri gibi duruyor karşımızda
Neden okumalıyız?
Çünkü bu kitap köleliği uzaktan izletmiyor, içine çekiyor Okurken rahatsız oluyorsun, durup düşünüyorsun, hatta bazen kitabı kapatıp nefes almak istiyorsun Ama tam da bu yüzden değerli. Bazı kitaplar okunur biter, bazıları insanın içinde bir yere yerleşir… Zenci Defteri benim için kesinlikle onlardan biri oldu