2026 4. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 20:22
Feridüddin Attâr’ın Mantıku't-Tayr'ı (Kuşların Dili), sadece bir kitap değil; insanın kendi iç dünyasına yaptığı en sarsıcı ve en dürüst yolculuğun haritasıdır. Hepimiz hayatın bir noktasında o meşhur soruyu soruyoruz: "Benim bu dünyadaki amacım ne?" İşte Attâr, bu soruyu binlerce yıl önce kuşların ağzından sormuş. Kitap, binlerce kuşun efsanevi kralları Simurg’u bulmak için yola çıkışını anlatıyor. Ama aslında anlatılan kuşlar değil, bizim bitmek bilmeyen bahanelerimiz. Yolculuk başlamadan önce her kuş bir mazeret sunar. Aslında her biri bir insan tipini temsil eder. Örneğin; ​Bülbül: Aşka (geçici olana) takılıp kalmıştır, gidemez. ​Papağan: Ölümsüzlük (konfor alanı) peşindedir, risk alamaz. ​Ördek: Temizliğine ve suyuna (maddi alışkanlıklarına) düşkündür. Ve daha nice kuşlar.. Yolculuk yedi vadiden oluşur. Bu vadiler aslında bir insanın olgunlaşma evreleridir: ​İstek: Konforu terk etmek. ​Aşk: Akıl yerine kalple hareket etmek. ​Marifet: Bilginin bilgeliğe dönüşmesi. ​İstigna (Tokgözlülük): Dünyevi hiçbir şeye ihtiyaç duymamak. ​Tevhid: Her şeyin bir olduğunu anlamak. ​Hayret: Gördüklerin karşısında büyülenmek. ​Fakr ve Fena: Benliğini yok edip "O" olmak. Kitabın sonunda binlerce kuştan sadece otuz tanesi menzile varır. Huzura çıktıklarında ise karşılarında bir ayna bulurlar. Farsça "Si" (30) ve "Murg" (Kuş) birleştiğinde Simurg eder. Dışarıda bir rehber aramayı bırak. Yol da sensin, yolcu da, varılacak menzil de. Attâr’ın dediği gibi: 'Güneşin ışığına ulaşmak istiyorsan, önce kendi karanlığını yakmalısın. #okudumbi̇tti̇ #mantıkultayr #okumakhayattır
Mantıku’l TayrFerîdüddin Attâr · Turkuvaz Kitap · 20236,4bin okunma