Ömür İklim Demir / Kum Tefrikaları
Merhaba dostlarım.
Okurken çok beğendiğim başından ayrılamadığım bir kitapla geldim.
Doktor Mithat, kum fırtınaları ve elektrik kesintileri eksik olmayan Suruç’ta görev yapmaktadır. Yakın dostu edebiyat öğretmeni Murat hocadan başka kimsesi yoktur. Tüm sevdiklerini kaybetmiş, ölümlerini görmüş ve amacını da kaybetmiş bir şekilde yaşayıp gider. Ta ki büyük halasının ölüm haberini alana dek. Yurdanur halasının vefatıyla kendisine miras kalan İstanbul’daki evi görmeye avukatlarının yanına gider. Tüm işlemleri bitirdikten sonra artık anahtarları alarak evin yolunu tutar. Yurdanur halanın evi eski ama özenli bir karşılama sunar kendisine. Evi adım adım gezer fakat Yurdanur halanın eşi Şevket Kemal eniştenin odasını kitli bulur. Uzun uğraşlar sonucu odayı açtıktan sonra ise odada yüzyıllık bir geçmiş bulur. Bir not defteri, sayısız kitap ve tarih yatar bu odada. Not defterini anlayamadığı için yanına alarak yakın dostu Murat hocaya çevirmesi için emanet eder.
Şevket Kemal enişte hem iş hayatını hem de karısına olan aşkını ve büyük sırlarını anlatır bu defterde. O zamanın sayılı pilotlarından olan enişte teyyare kullanmak yerine telgrafın başına oturtulmuş uzun bir süre bu durumda ilerlemiştir.
Zor sınavlardan ve denemelerden sonra Şevket Kemal Bey nihayet hak ettiği değeri görmeye başlar. Sultan Hamid ile şahsen görüştürülür. Yeminini Sultan Hamid’e verir. Bundan sonra tüm rütbelerini unutarak artık yeni bir hayata “74 “ olarak devam eder.
Sultan Hamid’e bağlı olarak kurulan bu gizli teşkilata alınır. Aklın sınırlarını zorlayacak durumlarla karşılaşır. Nihayet gizli bir görev için Osmanlı topraklarının hazinelerini çökmek isteyen İngilizlerin peşine düşer. Adım adım, dağbayır demeden İngilizleri arar.
Murat hocayla günlüğü çevirdikçe büyük şok yaşarlar. Bu günlüğü kitaplaştırmak ve adını da Kum tefrikaları koymak isterler.
Okurken hayranlık duyduğum, sevdiğim ve her okura gönülden tavsiye edeceğim bir kitap oldu.
@dogankitap_etkinlik
@dogan_kitap