2026 3. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 23:00
“Her şeyi, bizzat itibarımızı alıyorlar ve sonrasında verdikleri her şey bir hediye gibi geliyor.” Bu kasabada kadınlar lanetliydi, tehlikeliydi. Erkeklere yanlış kararlar verdirecek, onları baştan çıkaracak sihirleri vardı. Bu sihri atmaları gerekiyordu bu sebeple 16 yaşına gelen bütün kızlar 1 sene için kasabadan sürülüyordu; bu sene Erdem Yılı’ydı. Onun hakkında konuşmak ise kesinlikle yasaktı. Sırlar vardı… Erdem kızlarının gözlerinde gizlenen sırlar. Tierney kendi erdem yılı yaklaştıkça bu sırları açığa çıkarmak için oldukça kararlıydı. Yıllar önce konusunu bir yerde okumuş ve tamamiyle büyülenmiştim. Sadece konusuyla bile beni kendine çekmiş ve gördüğüm günden beri aklımdan çıkmamıştı. Baskısı tükendiği için bir türlü alamamıştım taa ki bu seneye kadar. Bazı kitapları siz ne kadar okumak isteseniz de onlar kendi vakitlerinin gelmesini bekliyor sizi bulmak için, bu kitap da beni en doğru zamanda yakaladı. Açıkçası konusu fazlasıyla ilgi çekici olduğu için ilk başta okumaya biraz çekinmiştim; ‘ya konusunu sevdiğim kadar kitabı beğenmezsem?’ diye düşünmüştüm. Yazarın böyle bir konuyu harcamasından korkmuştum ama o kadar beğendim ki. Konusu kadar yazarın anlatış tarzını da sevdim; empati yapıyorsunuz, öfkeleniyorsunuz, duygulanıyorsunuz, huzursuz oluyor ve geriliyorsunuz okurken. Kış bölümüne kadar yavaş yavaş okudum ama o bölümden sonra asla elimden bırakamadım kitabı. O kadar gerildim ki bitirmeden içimin rahat etmeyeceğinin farkındaydım. Okumaya devam etmeme rağmen yeri geldi durup soluklanmak, başka şeylerle kafamı meşgul etmek zorunda kaldım. Sonunda ise tamamen tatmin olmuştum ama bir yandan da duvarı izleyip hayatı sorgulamaya başlamıştım. Spoiler vermeden kitabı daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum, bu incelemeyi yazabilmek için de kitabı bitirdikten sonra bir kaç gün düşüncelerimi toparlamaya çalıştım ama diyebileceğim tek şey; okuyun. Sürekli aynı konuların farklı şekillerde önünüze konulmasından sıkıldıysanız, farklı bir kurgu okumak istiyorsanız tereddüt etmeden bu kitaba bir şans verin. Neden yayınevinin artık basmadığını ise anlayamıyorum, keşke daha çok kişiye ulaşabilse bu kurgu. Keşke ülkedeki bütün kadınlar okuyabilse… - SPOİLER - Tierney her açıdan donanımlı olup kamptaki bütün kızlardan daha üstün bir konumda olmasına rağmen neden her kızın sorgusuz sualsiz Kiersten’i dinlediğine anlam veremedim. Tierney bile Kiersten’in sözünden çıkmadı çok sinir oldum tüm kitap boyunca. Kızlara şu kızı ormana sürün diyor hepsi dinliyor bizim kız da bir türlü kendi ağırlığını koymuyor ortaya. Bir de kime bir şey olursa hemen bizimki koşuyor, iyi ki annesi kimseye güvenme kendine bile dedi yoksa daha neler yapardı bilemeyeceğim. Hemen herkese güvenip sırlarını seriyor ortaya daha temkinli davranmasını tercih ederdim. Michael hakkında duygularım çok karışık. İlk başta ona sinir olsam da Tierney’e her koşulda sahip çıkması beni gerçekten duygulandırdı. O hareketi hiçbirimiz beklemiyordu kabul edelim ama işte kendisi adam çıktı. Daha güzeli ise eczane dolabını yok etmesi. Erdem Yılı için büyük bir devrim. Ve Ryker… Şu kıtabı güzelleştiren bir diğer unsur da sensin. Hiç beklemezdim böyle bir kurguda senin gibi bir karakter okuyacağımızı ama işte hayat bazen şaşırtıyor. Doyamadık sana, çok çabuk gittin elimizden. Tierney’e kızgınım bu konuda; keşke seninle bir gelecek istemeseydi belki o zaman bir yerlerde nefes alıyor olurdun. Akıl sağlığım için farklı bir son yazdım size kendi kafamda… Diğer türlüsünü kabullenmek biraz zor
Erdem YılıKim Liggett · Yabancı Yayınları · 20221,705 okunma