Anlamsızlık Hissi
2026 2. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 20:09
Psikoloji alanında beni en çok etkileyen yazar Victor E. Frank'ın ' Anlamsızlık Hissi ' kitabı insanın hayatta bir anlamının, değerinin,yapacak birşeyinin olmadığının düşüncesinden doğduğunu belirtir ve durumun nasıl tersine çevrileceğini yani hayatta nasıl anlam bulacağımızı anlatıyor. Üç toplama kampından sağ çıkmış yazar " İnsan bir şey değildir; şeyler birbirini belirler, insan ise kendi kendine karar verir. İnsan dönüştüğü şeyi kendisi yaratır. Örneğin toplama kamplarında, o canlı laboratuvarda ve bu deneme alanında, arkadaşlarımızın bir kısmının hınzır, diğer kısmının ise aziz gibi davrandıklarını izler ve buna şahit olurduk. İnsanın içinde iki potansiyel de bulunur; gerçekleştirilen, şartlara değil karara bağlı olandır." diyerek insanın zor şartlarda bile tutumunun önemli olduğunu vurgular. İnsan için hayattaki anlamı bulmanın ve değerlere göre yaşamının varoluşsal tatmin için zaruri olduğunu belirterek, bunun belirleyicisi olarak vicdanı gösterir. Ünlü psikoterapist her şartta ve durumdaki insana özet olarak "... gerçekten de hayat - anlamsızlık hissinin bize fısıldadığının aksine- anlamla doldurmak açısından sınırsız olasılıklarla doludur çünkü hayat koşulsuzca anlamlıdır yani her durumda bir anlam barındırır ve buna ıstırap ve trajedi de dahildir." sözleriyle umutsuzluğa ışık tutuyor.
Duygu ve Düşünce
Anlamsızlık HissiViktor E. Frankl · Mundi Yayınları · 2024170 okunma