2026 5. kitabı
Ocak ayının son kitabı Şiddetsiz İletişim kitabıydı. Kitabın konusu; kitap, iletişimde çatışma yaratan alışkanlıkların nasıl dönüştürülebileceğini ve empati temelli bir dilin nasıl inşa edilebileceğini anlatır. Rosenberg’e göre iletişimde yaşanan sorunların çoğu, yargılama, suçlama, etiketleme ve talep ile ihtiyacı karıştırma gibi öğrenilmiş kalıplardan kaynaklanır. Kitap yalnızca bireysel ilişkilerle sınırlı kalmaz; aile, eğitim, iş hayatı, toplumsal çatışmalar ve hatta barış süreçlerine kadar geniş bir uygulama alanı sunar. Anlatım boyunca gerçek yaşam örnekleri, diyaloglar ve dönüşüm hikâyeleri yer alır; bu da yöntemi soyut bir teori olmaktan çıkarıp uygulanabilir bir yaşam pratiğine dönüştürür. Sonuç olarak Şiddetsiz İletişim, “nasıl konuşmalıyız?” sorusundan çok, “nasıl bir niyetle bağ kuruyoruz?” sorusunu merkeze alan bir kitaptır. Okuyucuya, haklı olmaktan ziyade anlamayı ve anlaşılmayı, kontrol etmekten ziyade bağ kurmayı seçebileceği bir iletişim dili sunar. Çok keyifle okuduğum bir kitap oldu. Okuma süresince kullandığımız ve maruz kaldığımız dilin ne kadar çok şiddete maruz bıraktığını görmek üzdü. İletişimde daha sağlıklı bir yol izlemek isteyenler lütfen bu kitabı okuyun.
Şiddetsiz İletişimMarshall B. Rosenberg · Remzi Kitabevi · 20202,326 okunma