·192 syf.····Okunma: 29 Ocak 2026 22:11 ⸻
“Geri Verilen Kız”: Bir Bedene Sığdırılan Utanç, Bir Kimliğin Sessiz Çığlığı
Donatella Di Pietrantonio’nun Geri Verilen Kız’ı, terk edilmenin yalnızca fiziksel bir eylem olmadığını, insanın ruhuna yerleşen uzun vadeli bir yankı olduğunu gösteren sarsıcı bir roman. Bu kitap, bir çocuğun iki aile arasında gidip gelmesini anlatmıyor sadece; aidiyetin ne kadar kırılgan, sevginin ne kadar koşullu olabildiğini yüzümüze sertçe vuruyor.
Romanın merkezindeki kız çocuğu, “geri verilmiş” olmanın ağırlığını bir nesne gibi taşır. O artık bir isim değil, bir sıfatla anılır. Bu bile başlı başına bir şiddet biçimidir. Di Pietrantonio’nun dili yalın ama keskin: cümleler bağırmaz, fısıldar; fakat bu fısıltı okurun içinde yankılanarak büyür. Sessizlik, romanın en güçlü anlatım aracına dönüşür. Çünkü bu hikâyede söylenmeyenler, söylenenlerden daha ağırdır.
Yazar, yoksulluk ile burjuva konforu arasındaki uçurumu melodrama kaçmadan işler. Mekânlar yalnızca arka plan değildir; karakterin iç dünyasının aynasıdır. Yeni evin dar duvarları, kızın daralan benliğiyle örtüşür. Aile kavramı burada güvenli bir liman değil, sürekli yer değiştiren bir fay hattıdır.
Romanın en çarpıcı yanı ise şefkati romantize etmemesidir. Sevgi burada kurtarıcı değil, çoğu zaman eksik, kusurlu ve geç kalmış bir duygudur. Buna rağmen kızın hayatta kalma içgüdüsü, kardeşlik bağı ve küçük dayanışma anları, karanlık metne ince bir ışık sızdırır. Okur, umudu büyük olaylarda değil, kırıntılarda aramayı öğrenir.
Geri Verilen Kız, çocukluk travmasının yetişkin dünyadaki yankılarını anlatan bir büyüme hikâyesi değildir sadece; aynı zamanda kimliğin nasıl inşa edildiğine dair sert bir sorgulamadır. İnsan, ait olmadığı bir yere yerleştirildiğinde kim olur? Sevgi eksik büyüyen bir çocuk, kendini nasıl adlandırır? Roman bu sorulara kesin cevaplar vermez — ama okuru bu sorularla baş başa bırakacak kadar cesurdur.
Kitap bittiğinde geriye bir hikâye değil, bir duygu kalır: yerinden edilmişlik. Ve bu duygu, romanın en büyük başarısıdır.