·328 syf.····Okunma: 30 Ocak 2026 00:00 Zarifoğlu'nun "Çıktığım her yerin kapısını sert kapatmamla tanınırken senin kapın çarpmasın diye arasına elimi koydum." romantizminin bittiği, enayiliğimizin son kullanma tarihine ulaştığımız bir kitaptı.
Ne zamandır okumayı istiyordum ama ilgi çekici konusu ve akıcı anlatımına rağmen elimde süründü de süründü. Neden okuyamıyorum diye düşündüm ve bir cevaba ulaştım. İsmini beğenmemişim. Hem de hiç.
Aşırı seven bir kadın olmak demek; 'seni hak etmeyen birilerinin elinde ziyan olmak' demekmiş benim gözümde. Haliyle bu başlığı sürekli görmek beni rahatsız etmiş. Üzerine epey düşününce fark ettim. Aşırı sevdiğim o zavallı günlerimi hatırlatacağını anlayınca kendimce direnç göstermişim. Kişisel gelişim kitapları, okurken ızdırap vermeli zaten. Bu kitap ızdırabını daha okumadan başlattı.
Birilerinden hak ettiğin muameleyi alabilmek için sevgi dilinin "hizmet etmek" olması,
Bunun karşılığında nankörlükten ve sevgisizlikten başka bir şey görememek,
Her iki tarafın da bilinçaltına çöreklenen zehirli ihtiyaçlarını besleyen bu döngünün devamlılığı için özene bezene bu kişilerin seçilmesi,
Sürecin ve sağlıksız ilişkilerin verdiği tüm bu acının, caydırmak yerine pekiştirmesi
Veee bunun pençesinden nasıl ve neden kurtulmak gerektiğine dair somut örneklerin- adım adım görevlerin yer aldığı okunası bir kitaptı.
Kimlerin, hangi nevrotik ihtiyacına cevap verdiğim için seçildim? sorusunu sordurdu yer yer. Kimleri, benim hangi travmatik döngüme hizmet etmesi için seçtim diye de sordurdu. Cevabı için daha epey yolum var ama öğretileri güzeldi.
Beni mutlu eden şey şu oldu, artık önceliği kendime verdiğimi ve "yanlışım ben" diye bas bas bağıranları hızla terk edebilmemin güzelliğini görmemi sağladı. Neyi hak ettiğini bilmek ve kendini harcatmamak için hak ettiğinden daha azının sunulduğu bir yerden gidebilmek büyük bir güç. Aferin kızım.
Kitabın son bölümleri alışıldık tavsiler verme üzerine kuruluydu, Adil Yıldırım videoları bazen daha etkili oluyor.
Vaka örnekleriyle verilmek istenen mesaj yedirilse ve "kendinize zaman ayırın, aktivitelere katılın, yardım istemeyi öğrenin" gibi cümleler artık yazılmasa..? Lütfen ya bıktık öğütten. Bu sebeple kitabın en etkileyici bölümleri benim gözümde; vaka incelemesi yaptığı, kişisel hikayelere ve terapi odasından örneklere yer verdiği kısımlardı.
Özetle okuyun, okutun, kendinize gelin. Çok kıymetlisiniz canım kadınlar ve canım kendim.