2026 3. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2026 14:25
Afrika edebiyatının en çarpıcı politik alegorilerinden biri. Roman, sadece bir edebi metin değil, aynı zamanda yazarın sömürgecilik sonrası Kenya’daki yozlaşma, sınıf eşitsizliği ve kültürel bağımlılığa karşı verdiği ideolojik mücadelenin bir manifestosu. Ngũgĩ bu romanı, hapisteyken tuvalet kâğıtlarına yazmış ve bu bile, eserin taşıdığı direniş ruhunun bir göstergesi haline gelmesi ayrıca sömürgeciliğin insanlar üzerinde ki yozlaşması kimliksiz kalmaları eşitsizlik ideolojik mücadelelerin anlatımı sevdim Romanın merkezinde, Nairobi’de yaşayan genç bir kadın olan Wariinga bulunur. Kenya toplumunun sömürge sonrası dönemde yaşadığı ikili yapının yani dışsal emperyalizmin ve içsel sınıfsal sömürünün simgesi olarak var. Erkekler tarafından istismar edilmiş, iş yerinde aşağılanmış, ekonomik olarak yoksullaştırılmış ve toplumsal baskılarla ezilmiş bir kadın Ama dirençli güçlü ve çıkış yolları arayacak ayakta duracaktır.aslında waringa Kenya’nın hatta Afrika kıtasının vücut bulmuş ve simgesi gibi Kitabın asıl sahnesini oluşturan şeytannın yarışması bu yarışmada bir ülkenin bir kıtanın nsıl sömürüldüğü açıkça anlatılmış bence can alıcı yeri waringanın pasif bir kişilikten daha sonra direnişin öznesi başı olması yazarın kadın karakteri seçmesi bilerek ve yerinde olduğunudüşünüyorum kitabı beğendim Not : dilerim bir gün tüm Afrika ülkeleri ve sömürü altında olan tüm insanlar kurtulur
Çarmıhtaki ŞeytanNgugi Wa Thiongo · Ayrıntı Yayınları · 202511 okunma