2026 3. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2026 00:00
Uzun bir aradan sonra ilk incelemem olacak… Çevirmenden mi kaynaklı bilemedim lâkin kitabı okumaya başladığım da ‘eee yani dedim’, Kindi’sin sen kendine gel, onca Arapça metinlerinde parmakla gösteriliyorsun. ‘Fani olan senin değildir, üzülmen de bu sebeple gereksizdir’ ile bitirmeyeceksin dimi derken sonunda güzel bir hikayeyle kapanışı yapması etkileyiciydi. Bir vakitler deyimi yerindeyse, kaplumbağa gibi geziyordum. Sırtımda her şeyimi sığdırdığım ama yüreğimi sığdıramadığım bir çantayla dolanıyordum şehirden şehire, bu dünya bu kadar diyordum, insanın başka şeye ihtiyacı yok. Velhâsıl biz zaten daracık ana rahmine sığıp sonra hiçbir yere sığınamayan değil miyiz?.. İnsan ne yaşarsa yaşasın, ne hissederse hissetsin, ne kazanırsa kazansın tabut tek kişilik. Yaşantımız, hislerimiz, kazancımız belki sadece nasıl öleceğimizin hazırlığı gerisi kuru gürültü. Korktuğumuz, kaçtığımız ölüm bizim hazırsızlığımız yoksa korkmaya düşünmekten kaçmamıza hiç luzüm yok, bilâkis insan nasıl öleceğini ara ara düşünmeli. Herkesten önce koymalı tabutun içine kendini önce kimseler yokken sırtlamalı tabutunu büyük bir şevkle. Nitekim nereye mi varıyorum. Ölüm güzeldir. Sarıp sarmalandığımız, toprağa tohum gibi nazikçe koyulduğumuz bir güzellik… Sadece mühim olan azığımıza ne kattık… Kitabı tavsiye eder istifâdeli olmasını dilerim. Vesselâm.
Üzüntüden Kurtulma YollarıYa'kub B. İshak El-Kindi · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 2024329 okunma