Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 01 Şubat 2026 11:45 Avustralyalı yazar Tim Winton’un 2018 yılında yayımlanan bu yol romanı, aynı zamanda güçlü bir büyüme hikayesidir. Batı Avustralya’nın sert, ıssız ve kurak taşrasında geçen hikayede çöl ve tuzla kaplı topraklar, yolculuğu daha da çetin hale getirir. Winton romanda doğayı sadece bir arka plan olarak değil; aynı zamanda yalnızlaştıran, zorlayan, sınayan ve dönüştüren bir unsur olarak kullanmıştır.
Hikayede, aile içi şiddete maruz kalmış, ölüm ve yas süreçlerini yaşamış bir çocuğun; yine bir ölümün ardından başlayan yolculuğunu okuruz. Bu yolculuk başta korkuyla ilerlerken zamanla umuda tutunan bir kaçış ve arayış hikayesine dönüşür.Winton yol hikayesini anlatırken zaman zaman geçmişe dönerek çocuğun önceki yaşamında yaşadığı olaylara da yer verir. Bu geri dönüşler sayesinde karakter, kendi geçmişiyle ve iç dünyasıyla bir yüzleşme sürecine girer. Roman boyunca iyilik ve kötülük kavramları üzerine hem içsel hem de dış dünyaya yönelik sorgulamalar yapılır. Çölde karşılaştığı yeni bir insan sayesinde ise kaybolan güven duygusunun yeniden filizlenişine tanıklık ederiz.
Romanı doğrudan ana karakterin gözünden okuruz; birinci tekil şahıs anlatım tercih edilmiştir. Anlatıcının dili yer yer kaba ve argo ifadeler içerir. Eğitimsiz bir gencin filtresiz iç sesini yansıtan bu anlatım biçimi, romanın gerçekçiliğini ve duygusal etkisini artıran önemli unsurlardan biridir.
Ana karakterin yola çıkmadan önce yaşadığı hayat ve yolculuk sırasında doğayla verdiği mücadele, dönüşüm sürecinde karşılaştığı zorluklar ne kadar ağır konular olsa da, romanın kurgusu ve dilinin akıcılığı sayesinde son derece sürükleyici bir okuma deneyimi sundu; 264 sayfa bir günde su gibi akıp gitti.