2026 8. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2026 18:24
Her gün bir konu gün 10 İncelememi aynı zamanda bir konu gibi ele almak istedim. Çünkü kitabı okurken düşüncelerimi dile getirmek için can atıp durdum. Her sayfasında kendimce yorumlar çıkardım. Öncelikle 8 puanlık bir kitap miydi orası şüpheli ama benim 8 verme sebebim devletlesme adına okuduğum ilk kitaptı ve okurken keyif aldım. Lakin eksik yönleri oldukça fazlaydı. İlk olarak yazar bizlere idealist bir yaşam tarzını tasvir etmişti. Bu sadece kurallar için değil aynı zamanda toplumun , bireyin ve hatta devletin bile ideal olan halini bizlere kendi gözünden göstermişti. Hoh denilen bir yöneticinin yanında destek olan üç birey denmez ama duygu ile yönetimini anlatıyor. İdealist bir yaşam nasıl olur ? Ekilen ekin nasıl ekilmeli , eğitim için calisma nasıl olur , çocuk sahibi olma hangi koşullarda olur , nasıl gerçekleşir ... Kitapta güneş ülkesinin dininin de adı sanı tam belli olmasa da hristiyanlığa yakın olduğundan bahsediyor. Suanki yaşamdaki çalışmanın bir çalışma değil tembellik olduğunu , insanların çalışma diye gösterdikleri şeyin çalışmadan çok insanı yıpratan bir durum olduğundan bahsediyordu. Kitabın genel içeriği bu yöndeydi. Yanlislarina gelecek olursa. Duygusuz bir devlet yapısını destekliyordu. Aile kurma ortamından çok her şey ortak maldır algısı vardı bu bana yanlış geliyor aile özel bir yapı olmalıdır ve o etkileşimi korumalıdır. Ama kitapta duygulardan söz edilmez sadece ideal devlet ve insan kavramı vardı. Ama bir devletin oluşumu için bu kadar robotik bir yaşam tarzı benimsemeye değer miydi derseniz bence değildir. Bu devlet bir hayal ürünü kalmak da zorundadır bence çünkü böyle bir devlet sistemini bir kere topluma uygulamaya kalksanız hepsi karşı çıkar . 8 verdim çünkü düşünceleri desteklemekten çok beni kitaba bağlayan şey o zamanlar bir insanın böylesi bir devlet yapısını düşünmesi. İdeal kavramına ( yazarın gözünden uygun ) bir yaşam tasvir edilmesi. Şimdilerde bırakın devleti sıfırdan yazıp çizmeyi olan devleti bile yönetmekte zorlanan insanlar olabiliyor.
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Olympia Yayınları · 20244,671 okunma