Yorumm
2026 5. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2026 22:38
GÜZ SARMALI ~CÜDA Yazarı: Payell Yayınevi: Müptela Sayfa Sayısı: 456 Merhaba. Canım Payell... Ve birbirinden güzel kitapları. Her kitabında acaba bu sefer erkek karakteri biraz çok az değişik biri olarak kurgular mı diye düşünüyorum. Sonra kitabı okudukça gerçekten sağlam karakterler yazdığını fark ediyorum. Yine bir karaktere hayran olduk. Hadi yoruma... Çocukluğu derin bir özlem ve aşk ile geçmiş sevdiği adama hasret ağa torunu Ayşem.. Yıllar önce verdiği söz nedeniyle sevdiği adamı terk edip giderken korkuyordu. On sekizinde deli bir cesaretle yola çıktığında kalbi sevdasında aklı ise ettiği intikam yeminindeydi. Babası İstanbullu annesi ise bir ağa kızıydı. Bekir dedesi oğlu olmayınca hanımını ve kızlarını da alıp İstanbul'a gelmiş ağalığı kardeşi Haşim Bey'e bırakmıştı. Haşim Ağa'nın iki oğlu vardı. Akın Doğan... Fikret... Ayşem beş yaşında iken Urfa'ya dönen ailesi ile küçük kızın kalbi kendinden yedi yaş büyük çocuğa kondu. Doğan Karacadağlı. Haşim Ağa'nın büyük oğlu. Dedesinin yeğeni annesinin kuzeni. Çocuk aklı aşkı bilmedi. Sürekli Doğan'ın etrafında bir pervane iken ergenliğinde duygularından emin olmaya başladı. Bu dönemde Doğan'ın Urfa'da olmadığı zamanı kapsıyordu. Genç adam tahsil için ve askerlik derken yıllar sonra memleketine döndüğünde vurulmuştu. Gökyüzü gözlü kadına. Ayşem giderken bıraktığı çocuk değildi büyümüştü. Aralarında oluşmaya başlayan duygular Ayşem'in gitmesi ile sekteye uğrar. Yıllar sonra geriye döndüğünde kendini taşlardan korumak için çırpınan Doğan şaşkındı. Ayşem dönmüştü. Hem de ne dönüş. Ayşem hissettiği kıskançlık ile Doğan'a saldırırken kendini affettirmek için geldiğini bile unutmuştu. Fikret ve Helin ise abileri ve ablalarını izlemekten çok kendi dertlerindeydi. Ya da yalnızca Fikret.. İki kardeşte Tahsin Bey'in kızlarına aşıktı. Doğan Ayşem'e vurgun, Fikret Helin'e meftun. Ha bu arada beylerin annesi ise Bekir Ağa'nın evinden kız almayı bırakın Bekir Ağa'nın kızlarını torunlarını sevmeyen kibir abidesi bir kadın. Gülperi Dağlıca, bu kitapta senin hayatını okumak... Gül Sarmalı'nda merak etmiştim ama burada okumak çok ağırdı. O kadar güzel bir dostun var ki Gülperi kendinden önce seni düşünen. Ayşem Gülperi' nin öz olmayan ama candan olan kardeşi. Onun bıraktığı yerden daha sağlam daha dik ve bir intikam yemini ile hayatına yön veren adamı kaybetmek üzere olan Ayşem, her şey koptuğunda toparlanmayı nasıl başaracaksın? İkinci kitabı şimdiden merakla okumaya başlayacağım. Kitaptan Alıntılar *"Senin neyin var Doğan, havaalanından beri gerginsin?" "Baban..." "Babam?" "Benim bakışımdan, senin gülüşünden anlamış." *"Ben o kızı gelin istemem! Ne yer bilir ne yurt. Ne iş bilir ne kural! Ne örf bilir ne âdet! Ayşem buralı bile değil. O şehrin tozunu yutmuş rahat biri." Sesinden akan nefreti gizleme gereği duymadı. Doğan bunları bekliyordu, Ayşem yine haklı çıkmıştı. Annesi ondan hoşlanmıyordu. Doğan bunu dert ediyor muydu? Asla! "Ben kendime işçi almıyorum. Ben kendime benim kurallarıma uyacak bir köle de almıyorum. Ben kendime uyacak bir şehirden de kız istemiyorum. Rahatsa rahat... O Bekir Amcamın göz bebeği... Örf de bilir âdet de. Ve anne," dedi rengi mora dönen kadına. "Sen onu gelin alacaksın!" *Ayşem geriye çekildi. Eteğinin tülüyle oynama başladı. "Kabul ediyorum, iyi oynadın. Buralarda nikah düğün günü yapılır. Bana yaptığınsa değerimin olmadığını, bana hiçbir şey vermeyeceğini gösterdi. Daha akıllıca şeyler beklerdim senden. Ben ağa torunuyum, senin vereceğin altın kemere ihtiyacım mı var? Ya da bana alacağın eve? Sen bu gece oğlunu bana tapuladın. Ben belki nişanı atacaktım, belki evlenmeyecektim. Şimdi beni Doğan'ın elinden kim alacak?" Tane tane, sakinlikle sarf etti sözlerini. Üzerine basa basa vurguladı. Kadının gözlerinden geçen pişmanlık ve kıskaçlık bulutlarını yakaladı. "Kimse alamayacak. Bu kadar insan buna şahit," dedi ve yine gülümsedi. "Kalk git yanımdan!" dedi Bergüzar. Ayşem başını eğerek ayağa kalktı. "Emrin olur hanımağam." "Nikâh tamamlandı!" diyen sese başını kaldırdı Ayşem ve Bergüzar. Sessizlik hâkim oldu konağın geniş avlusuna. Konuşan Bekir Ağa'ydı. Taş tırabzanın önündelerdi. Doğan, Haşim ve Bekir Ağa. Doğan'ın manidar gülümsemesine aynı şekilde karşılık verdi Ayşem. " Kayınpederi mihr olarak gelinine konağını verdi." Güz Sarmalı 1 Payelll
1000k
Güz Sarmalı 1Payelll · Müptela Yayınları · 2021125 okunma