Gerçekçi bir mesaj
2026 1. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 21:15
Kitapta, ucundan mitolojiyle ilgilenen birinin hiç değilse bir ara duyduğu bir tanrıça olan Hekate’ye dair arkeolojik bulgular, edebi eserler ve efsanelerin günümüze dek ifade ettikleri anlatılıyor. Yunan mitolojisine daha ilgili biri olarak özellikle Percy Jackson serisini bitirmemle 12 Olimposlu’dan olmayan tanrıçaları araştırıyordum, en ilgimi çekeni ismime de benzemesi nedeniyle Melinoe’ydi. Hekate Melinoe’den daha bilinir ve çok daha eskiye dayanan bir tanrıça tabii, Percy Jackson’da da büyücülerin anası olarak olumsuz bir pencereden görmüştük. Ancak kitabın daha ilk sayfalarından Hekate’nin gerçekte öyle olmadığını öğrendim. Hekate’nin kim olduğu, hangi sembollerle tasvir edildiği, aslında Anadolu’nun ana tanrıçasıyken Helen’lerin ataerkil toplum yapısıyla nasıl cadılaştırıldığı anlatılıyor. Gören gözler için günümüzde yalnız ve çocuksuz olan kadınlardaki hangi özelliklerin Hekate’yle bağdaştığı da gösteriliyor. Yunan mitolojisine dair pek de bilgisi olmayanlar da rahatlıkla okuyabilir çünkü yazar dipnotlar ve kısa bilgilerle gerekli noktaları gösteriyor. Ancak bazı noktalarda aynı söz 3 paragraf boyunca tekrar edilmiş, bu durum beni biraz rahatsız etti çünkü ilk cümlede de mesaj açıktı ve kitap boyu yer yer aynı şeyleri okuyor gibi hissettim. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Antik Yunancadan kaynaklar kullanılması, heykel ve stel görsellerinin de eklenmesiyle Hekate’ye dair kapsamlı bir çalışma olmuş. Muğla Yatağan’da Hekate tapınağı olmasını ve şu an bile paganlar tarafından inanç merkezi olmasını okuduğumda çok şaşırdım. Hatta kitapta Lagina’da mum yakıldığından bile bahsediliyor paganların inancı gereği. Çok çok eski zamanlardan kalmış bir alanda bunun nasıl olduğunu anlamak için Google haritalardan Lagina Hekate Tapınağı’na bakarsanız bunun doğruluğunu, hatta oradaki çalışanların paganlarla iletişim kurduklarını ama bazen sorun da çıkabildiğini görebilirsiniz yorumlarda. Muğla’ya gittiğimde ilk ziyaret edeceğim ve kitapla fotoğraf çekeceğim yerlerden biri oldu Lagina, ki bunun sebebi de efsanelerden yola çıkarak Hekate’ye yapılan ayinlerin betimlemesinden dolayı. Düşünün ki yıllar yıllar önce, ay ışığının altında ellerindeki anahtarları tanrıçaya sunmak üzere yürüyen rahibeler ve arkalarında ilahileri seslendiren rahipler oradaydı. Bu akıcı ve zengin anlatım için Özlem Ertan’ın emeğine sağlık.
Hekate: Bize Ne Mesaj Veriyor?Özlem Ertan · Destek Yayınları · 202381 okunma