Puan vermedi·440 syf.····Okunma: 30 Ocak 2026 21:29 Annemin Uyurgezer Geceleri- Ayfer Tunç
Nasıl özlemişim Ayfer Tunç okumayı diye başlıyorum yorumuma.
Kısa bir özetle Şehnaz yani asıl kızımız Bay E. isimli kendisinden yaşça büyük, evli bir bir adamla aşk yaşıyor. Kitap boyunca Şehnaz'ın bu sağlıksız bağlılığını, E.'nin narsistliğini okuyoruz. E.'ye hep birlikte saydırıyoruz. E. neden isimsiz? Bence erkeklerin genel ismi
Gelelim kitabın ismine.
Şehnaz'ın annesi Ayhan Hanım var. Tam bir Cumhuriyet öğretmeni. Şehnaz'ın, annesinin uyurgezer olduğu ve içindeki bambaşka bir karakteri ortaya çıkardığı gecelerde öğrendikleri hayatını derinden sarsıyor. Kitap bu gecelere göre bölümlere ayrılmış.
Bu basit özeti geçtikten sonra kitap 3 aslında 4 dönem kadının, kendi dönemlerine uygun şekilde ayakta ve güçlü durmaya çalışmasını konu alıyor bence.
Şehnaz'ın anneannesinin de annesi var Esme. Deli diyorlar ama kitabi okuyunca delilik nedeninin de bambaşka olabileceğini düşünüyorsunuz. Kendi döneminde kızına bakmak için çırpınışları güç değil de ne?
Anneannesi, kendi döneminde ayakları üzerinde durmak icin güçlü bir erkekle evlenmek gerektiğinin düşünüldüğü bir dünyada büyümüş. Bu kadının yaşadığı dünyada da gerçek bu ve ona göre davranmış.
Ayhan Hanım ise gücü, sert kabuklar arkasına gizlenerek , kadınlığını, cinselliğini gizlemeye çalışmakta bulmuş. Uyurgezer gecelerde tam da bu bilinçaltı ortaya çıkıyor zaten. Kırmızı ruj var bir de. Güzel bir metafor olarak yerleşmiş. Söyleyip sürprizi kaçırmayayım.
Bu kadınların hepsi çocuklarını tek başına büyüten kadınlar. Evlerde baba hatta erkek figürü senelerdir yok.
Ah Şehnaz! En çok sana kızıyorum. Kendini, gururunu bu kadar yerlere aldırdığın için
Kitapta ucu açık noktalar çoktu. Bunları da söyleşide konuşacağız elbette
Okudum, yine yazsın yine okurum. Hep okurum, önerimdir efendim