2026 3. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 22:36
Sabahattin Ali’nin bu derlemesi, tarihin tozlu sayfalarına saklanmış “garip” olayları gün yüzüne çıkarıyor. Fakat bu “gariplik” sadece bir tuhaflık değil; aynı zamanda bir insanlık eleştirisi. Kitaptaki vakaların çoğu Avrupa'da geçiyor ve bu toplumların tarih boyunca ne kadar vahşi, vandal ve ahlaki açıdan çürümüş olduklarını gözler önüne seriyor. Modern dünyada “medeniyet” diye parlatılan Batı’nın, aslında ne kadar karanlık bir geçmiş taşıdığını görmek, ibret verici. Ben şahsen Avrupa’yı hiçbir zaman ahlâkın, onurun ya da iffetin sembolü olarak görmedim. Ama buna rağmen, bu vakaların detaylarını kaynaklı ve belgeli okumak insanın midesini bulandırıyor. Fuhşun, sapkınlığın ve şiddetin sistematik bir hâle geldiği toplumlar, bugün hâlâ “insan hakları” ve “özgürlük” adı altında aynı yozluğu paketleyip dünyaya satıyor. Bu kitap, sadece tarihi değil, imanın yokluğunda insanın nasıl yozlaşabileceğini de gösteriyor. Şeref, haysiyet, namus gibi kavramlardan uzaklaşan her toplum, ne kadar bilim üretirse üretsin, özünde çürümeye mahkûmdur. Bu kitap, özellikle gençlere okutulmalı ki, Batı hayranlığı yerine basiretli bir bakış gelişsin.
Tarihteki Garip VakalarMax Kemmerich · Timaş Yayınları · 2023165 okunma