Puan vermedi·321 syf.····Okunma: 07 Şubat 2026 23:19 Görüşlerine Erich Fromm okurken aşina olduğum yazarın bir kitabını ilk kez okudum. İçeriklere bakış açısı gerçekten tahmin ettiğim ölçüde ilerlemesine rağmen bu konudaki fikirlerime derinlik kattı.
Rüyaların asla anlamsız olmaması oldukça ilgimi çeken bir mevzu. Psişenin genel yapısını ve ihtiyaçlarını yansıtan rüyalarla farkında olmadığımız bilinçdışımızla iletişime geçebiliyoruz. Birçok filtrenin ve baskının hakim olduğu günlük yaşamda benliğimizin ihtiyaçlarını duymak için rüyaları dinleme ve sembolleri yorumlama üzerine bir eser.
Sembollere ayrı bir ilginiz varsa bu kitabı öneriyorum. Genel bir sembol ansiklopedisi değil ama bazı temel sembollere değiniyor ve rüyalardaki bağlamda değerlendiriyor.
Ön sözde, kitabın halk tarafından kolayca anlaşılabilmesi için Jung’dan ve öğrencilerinden alınan bilgilerin, psikolojiden pek anlamayan bir kişi tarafından yazıya döküleceği belirtiliyor. Bu da okuma başlarında beni çok motive etti. Gerçekten çok zorlanmak istemiyordum.
Ancak ne yazık ki beklediğim gibi olmadı. Başta iyi giderken sonradan cümleleri anlamakta güçlük çekmeye başladım. Bunun sebebinin tamamıyla çeviriyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü basit bir cümleyi bile öyle dolambaçlı yazıyor ki geri dönmekten usanıyorum. Bir de eserin orijinalinde de Jung'u okumuş anlamış ve sindirmiş kişilere yönelik kısımlar var. Şikayetçi olduğum tek nokta buydu. Eseri okurken çok zaman ve enerji sarf ettim. Nitekim çabalarıma değdiğini söyleyebilirim.
Çok kıymetli bir eser olduğunun üzerinde durarak konuyla ilgilenenlere şiddetle öneriyorum.