2026 4. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2026 02:36
Fowles her ne kadar kendisini akademisyen tanımlamasa da, her ne kadar onlardan uzak dursa hatta onları sevmese de, bu metinler tam bir akademik metin bence. Usta romancı John Fowles'ın bir çok konuya ama daha çok da İngiliz olmaya, İngilizceye, İngiliz edebiyatı, İngiliz coğrafyası, İngiliz tarihi üzerine denemeleri. Ama bu İngiliz detaylarının yanına Fransa, Fransızca, Fransa edebiyatı, Yunan coğrafyası ve tarihîni de eklemiş. Bu denemelerini okurken, roman okumalarım sırasında "aslında neleri kaçırıyormuşum ben! Metinde geçenlerin arkasında neler varmış? Şurada söylenen şiiri bunu, şuradaki kahraman ismi bunu, şuradaki yer tercihi bunu kastediyormuş!" diye hayıflandım. Yani, yazar aslında kafasındaki gerçeği bir kurmaca ile anlatırken neler neler kastediyor, kendi içindeki gerçeklik arayışı sırasında karşısına çıkanlardan ne alıntılamalar yapıyormuş. Bu okuma sırasında şöyle bir soru geldi usta bir okuyucudan: "bunu bilmek seni mutlu etti mi?" Ben bu soruyu kendime şöyle sordum: " bu detayları bilmem okumamdaki anlamı farklılaştırdı mı?" Cevabım hayır oldu, daha da mutlu oldum, daha da merak ettim, daha da anlamı oldu. Hatta bir daha, bir de bu yönden okumalıyım dedim. Edebi bir dahinin denemeleri. Okuması yer yer zor oldu (bence gayette akademikti), ama iyi oldu. Iyi okumalar dilerim
Zaman TüneliJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 200435 okunma