·342 syf.····Okunma: 08 Şubat 2026 21:07 Hikaye 1800 lü yılların ilk yarısında Rusya'da geçmektedir.Bir süre değişik devlet kısımlarında memurluk yapan PAVEL İVANOVİÇ ÇİÇİKOF Romanimizin baş kahramanıdır.O anki yasalardaki boşlukları iyi bildiği için; ölmüş,ama nüfus sayımı yapılmadığı için nüfus kütüğünden düşülmemiş köylüleri/ köleleri çok ucuza çiftlik sahiplerinden devir teslim ile alıyordu .( Ölü canlar =ölmüş köleler.. anlamina geliyor)..Daha sonrada bu ucuza topladığı ölü canlar la çiftlik kurmuş gibi göstererek , devletten kredi/ ödünç para ,ipotekli para alarak büyük vurgun yapma hayalleri vardı.
Arabacısı SELİFAN ve uşağı PETRUŞKA ile yola çıkarak :MANİLOF,NASTASYA PETROVNA,SOBAKİYEVİÇ,PİLUŞKİN BARİN isimli 4 çiftlik sahibinden ucuz yollu yaklaşık 400 ölmüş köleyi (ölü canları)kendi ismine geçirmisti .
Bütün bu işleri yaparken kendini o bölgedeki mahkeme başkanı,savcı,vali,posta müdürü vb. Üst düzey kişilere çok kibar,asil vs gibi lanse ederek asillerin cemiyetinede girmeyi basarmisti.
Aslında konu çok güzel olup,eserin ilk üçte ikilik kısmı gayet akıcı geçiyor son üçte birlik kısımda ise kopuk konu geçişleri,anlamsız uzatılmış yerler yüzünden biraz ağır gitti.eserin bu cildinin sonu tam bir ? (Soru işareti ile)Bitiyor .çünkü yazarımiz depresif bir sinir krizi geçirip bu eserin devamı olan diğer cildin nushalarini yaktığı için ,elimizdeki eser bu haliyle bizlere ulaşıyor ve sonunda bana göre konu yarım/tamamlanmamış kalıyor .