İnceleme(cik)
2026 4. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2026 15:22
2026 yılından ilk okuduğum dört kitap ya Yahya Kemal’dendi ya da Yahya Kemal’i anlatıyordu. Sermet Sami Uysal’ın Şiire Adanmış Bir Ömür Yahya Kemal kitabı ise Yahya Kemal’in sanatını ve hayatını çok güzel ele alan bir eserdi. Tam da ihtiyacım olan, şairin hayatını ve dönemin ahvalini anlamak isteyenler için eşi bulunmaz bir kitap. Kitap Yahya Kemal’in ana-baba cihetinden soyunu incelemekle başlayıp ölümüne kadar olan yaşantısını ele alıyor. Ayrıyeten kitabın ikinci kısmında da Yahya Kemal’in sanatını inceliyor Sermet Sami. Kitabın anlatımı harikulade akıcı ve bahsettiği niş olaylar sebebiyle de değerini okurken okura her daim hissettiriyor. Kitabı okurken fark ettim ki sadece Yahya Kemal’i öğrenmiyor, aynı zamanda da dönemin havasını idrak edebiliyordum. Mütareke yılları, Balkan Harbi, Lozan antlaşması, inkılaplar, devrimler, Avrupa’da isyanlar, Pakistan’da değişen yönetimler… Kitabın ikinci kısmında Yahya Kemal’in sanatı da çok güzel şekilde ele alınıyor. Ediplerin Yahya Kemal’e olan yaklaşımları, şairin şiirlerinde Avrupa’dan ilhamların irdelenmesi eseri başka bir konumda tutuyor. Burada kitabı cüzi şekilde ifade ettiğimin farkındayım. İlkin yazmaya niyetlendiğim yazı fazla uzun ve inceleme havasından da çıktığı için bu kadarla yetinmeyi şimdilik uygun gördüm. Ayrıca bu mecrada bu kitap için bir inceleme yer almamasına da üzüldüğümden şimdilik bu satırları paylaşmakla yetiniyorum. Sözün özü ise Yahya Kemal’i ister sevin sevinmeyin, Yahya Kemal’e dair bir fikriniz olsun olmasın mutlaka edebiyatla uzaktan yakından ilgilenenlerin okuması gereken bir kitap.
Yahya Kemal BeyatlıSermet Sami Uysal · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 200612 okunma