2026 30. kitabı
Bugün sizlere sorgulayıcı bir kitapla geldim. @gonuldemir.gd ’in yazdığı “Kötü Kadın” bende şu soruyla başladı ve o soru kitap boyunca peşimi bırakmadı: Kötülük gerçekten bir anda mı ortaya çıkar, yoksa sessiz sessiz mi inşa edilir? Yazar bu kitapta toplumun “kötü” diye etiketlediği kadınların hikâyelerine odaklanıyor; suçun, şiddetin ve karanlık tarafın ardında yatan nedenleri kurcalıyor. Anlatılan şey yalnızca yapılanlar değil, o noktaya gelene kadar yaşananlar. Bastırılmışlık, yalnızlık, görünmez sınırlar ve kadınlara biçilen roller metnin arka planında sürekli hissediliyor. Yazar, okuru birini aklamaya ya da mahkûm etmeye çağırmıyor; tam tersine, kolay yargıların ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. Kitabın en çarpıcı yanı, kötülüğü tek bir ana ya da tek bir nedene bağlamaması. Her şey yavaş yavaş, fark edilmeden ilerliyor ve okur olarak bu sürecin tanığı hâline geliyorsunuz. Okurken zaman zaman huzursuz oldum, çünkü anlatılanlar “uç” ya da “yabancı” değildi; aksine, gündelik hayatın içinde biriken duygularla fazlasıyla tanıdıktı. Bu tanıdıklık hissi metni daha sert, daha etkileyici kılıyor. Kötü Kadın rahatlatan bir kitap değil, sorgulatan bir kitap. Kadınlık, suç ve vicdan kavramlarını yeniden düşünmeye itiyor; okurdan taraf tutmasını değil, durup düşünmesini istiyor. Bitirdiğimde aklımda tek bir hikâye değil, tek bir soru kaldı: Sizce kötülük nerede başlar? İyilikle ve kitapla kalın.
Kötü KadınGönül Demir · Az Kitap Yayınları · 201983 okunma